Applicatie 'Reanim' moet slachtoffers van hartstilstand redden
Foto: Belga
De Belgische Cardiologische Liga herintroduceert haar app 'Reanim'. Die toont waar je de dichtstbijzijnde defibrillatoren kunt vinden.

De herlancering gebeurt naar aanleiding van de Dag van de hartreanimatie. Door de automatische externe defibrillatoren in België in kaart te brengen, wil de Belgische Cardiologische Liga zoveel mogelijk levens redden.

Met eenvoudige video's en afbeeldingen krijgt de gebruiker ondersteuning bij eerstehulpmaatregelen. De applicatie biedt ook de mogelijkheid om met een simpele klik de hulpdiensten te bellen.

Meer overlevingskans

Een hartstilstand is het gevolg van een hartritmestoornis die hartfibrillatie veroorzaakt. Daarbij worden de pompfunctie en de bloedcirculatie onderbroken. Zonder hulp kan een hartstilstand na enkele minuten dodelijk zijn. Zonder interventie van buitenaf overleeft maar 10 procent van de slachtoffers. Bij onmiddellijke hulp zouden de kansen op overleving twee tot vier keer zo groot zijn. Bij toediening  binnen de eerste 3 à 4 minuten van een elektrische schok met een defibrilator, stijgt de overlevingskans tot 60 à 70 procent.