Erdogan wil geen staakt-het-vuren
Foto: AFP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwerpt met klem het Amerikaanse voorstel om te bemiddelen voor een staakt-het vuren in Noord-Syrië.

Turkije kan nooit tot een staakt-het-vuren komen zolang het die ‘terroristische organisatie’ niet verjaagd heeft, verklaarde Erdogan aan enkele journalisten, onder meer van de Turkse krant Hurriyet. Turkije wil eerst de Koerdische militie YPG verslaan. De Turkse president liet bovendien optekenen dat hij zich geen zorgen maakt over de Amerikaanse sancties.

Ontmoeting Erdogan-Pence

Erdogan speelde met zijn verklaringen in op de komst van een Amerikaanse delegatie, geleid door vice-president Mike Pence. Die reist woensdag naar Ankara af, met het doel een wapenstilstand in het conflict te bereiken. Pence en Erdogan ontmoeten elkaar donderdag.

De Amerikaanse vice-president wordt in Turkije vergezeld door Mike Pompeo, hoofd van de Amerikaanse diplomatie, Robert O'Brien, adviseur van de nationale veiligheid, en James Jeffrey, Amerikaanse gezant voor Syrië, specificeerde het Witte Huis.

Maandag kondigden de Verenigde Staten sancties tegen Turkije aan. Verder eisten ze een onmiddellijke wapenstilstand. De Amerikaanse president Trump liet dinsdag verstaan dat de sancties kunnen worden uitgebreid als de huidige maatregelen geen effect hebben.

Ondanks de sancties zette Erdogan het offensief voort en leverde het Turkse leger in Noord-Syrië verder strijd tegen de Koerdische militie YPG. Ankara beroept zich op zijn recht op zelfverdediging tegen 'terroristen'.