Advocaat Trump: ‘Ik zal niet deelnemen aan onwettig impeachmentonderzoek’
Rudy Giuliani (links) is Trumps persoonlijke advocaat. Foto: AFP

Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, liet dinsdag weten dat hij de dagvaarding van de Democraten in het Congres naast zich zal neerleggen.

De Democraten hadden de medewerking van Giuliani geëist in het kader van de impeachmentprocedure tegen Trump. 'Ik zal niet deelnemen aan een onwettig, ongrondwettelijk en ongefundeerd impeachmentonderzoek', twitterde de ex-burgemeester van New York.

De voorzitters van de drie commissies van het Huis van Afgevaardigden eisten vorige maand dat Giuliani, die gezien wordt als een spilfiguur in het Oekraïne-schandaal, hen documenten zou voorleggen die gelinkt zijn aan de zaak. De advocaat kreeg daarvoor tot 15 oktober de tijd.

Volgens Giuliani stuurde zijn advocaat een brief naar de commissies met de formele mededeling dat hij 'niet zal meewerken' omdat het onderzoek 'ongrondwettelijk, onwettig en ongefundeerd' lijkt te zijn. In de brief wordt de dagvaarding verder 'overdreven en erg bezwarend' genoemd.

In het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat aanleiding gaf tot het impeachment-onderzoek, raadde de Amerikaanse president Zelenski aan om met Giuliani  te spreken over de zoon van de Democraat Joe Biden. Giuliani zou ook betrokken zijn geweest bij de pogingen om dat telefoongesprek achteraf te verdoezelen.