Gevangenisvleugel met strengste regime van het land gaat dicht
De gevangenis van Brugge. Foto: BELGA

De afdeling verhoogde veiligheid in de gevangenis van Brugge, de enige dergelijke afdeling in ons land, wordt in de loop van de komende weken gesloten. Dat bevestigen het Gevangeniswezen en de christelijke vakbond dinsdagavond. De drie gedetineerden die er nog verblijven, zullen worden ondergebracht in andere gevangenissen.

In de afdeling individuele bijzondere veiligheidsregimes (AIBV) zitten gedetineerden voor wie de veiligheidsmaatregelen in de reguliere gevangenissen niet voldoende waren, legt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, uit. Het gaat om gedetineerden die bijvoorbeeld fysiek agressief zijn of vluchtgevaarlijk.

De sluiting komt er omdat ‘het concept, zoals oorspronkelijk uitgedacht, steeds moeilijker in overeenstemming is te brengen met de nieuwste evoluties, maar ook met het wettelijke kader waarbinnen de opdrachten dienen uitgevoerd te worden’, klinkt het. ‘We stelden ons de vraag of het nodig is om gedetineerden op die manier zo af te zonderen in een apart regime’, duidt Van De Vijver.

De drie gedetineerden die nog in de afdeling zitten, zullen de komende weken worden overgebracht naar andere gevangenissen. ‘Het is altijd de bedoeling geweest dat ze op termijn terug naar een reguliere afdeling zouden gaan’, zegt Van De Vijver daarover. Ze voegt toe dat er ook daar verscherpte veiligheidsregimes mogelijk zijn voor de betrokken gedetineerden. ‘We voorzien in een maximale ondersteuning van die gevangenissen waar gedetineerden vertoeven die gedragsproblemen stellen.’

Cipiers elders aan de slag

De beslissing om de hoogbeveiligde afdeling in Brugge te sluiten werd dinsdag meegedeeld aan de vakbonden, bevestigt Filip Dudal van ACV. Hij laat weten dat de cipiers elders in de gevangenissen aan de slag zullen gaan.

Dat beaamt Van De Vijver. ‘De zowat 35 personeelsleden zullen terugkeren naar de gevangenis van waaruit ze gedetacheerd waren.’ Voor de meesten zou dat de gevangenis van Brugge zelf zijn.

Ook in de gevangenis van Lantin, in de provincie Luik, was er vroeger een afdeling verhoogde veiligheid, maar die werd al een hele tijd geleden gesloten.