Tweede dag van protesten in Catalonië draait uit op rellen
Demonstranten in Barcelona stoken vuurtjes. Foto: Reuters
In Catalonië is dinsdag voor de tweede dag op rij betoogd tegen de zware straffen die verschillende separatistische politici gekregen hebben. In Barcelona gooiden betogers met voorwerpen en verfbommen naar de veiligheidsdiensten. Die probeerden de situatie onder controle te houden met de wapenstok.

In het centrum van Barcelona werd een van de hoofdwegen afgesloten voor een mars. Catalaanse politici verzekerden de toehoorders er dat ze zouden blijven aandringen op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. De politie greep in en dreef de demonstranten uiteen.

Volgens het persagentschap Reuters daagden er minder mensen op dan maandag. Toch moesten opnieuw 45 vluchten geannuleerd worden door acties van separatistische betogers rond de luchthaven.

Oriol Junqueras, de politicus die met 13 jaar cel het zwaarst gestraft werd, meent dat de rechterlijke uitspraken de onafhankelijkheidsbeweging alleen maar sterker gemaakt hebben. ‘Onze gedachten zullen er niet door veranderen. We verloochenen onze idealen niet omdat we gevangenisstraffen krijgen’, zei Junqueras tegen Reuters, die een tweede referendum verder ‘onvermijdelijk’ noemde.

Vuurpijlen naar politie

Later op de avond werd de sfeer in Barcelona grimmiger. Sommige demonstranten gooiden voorwerpen en vuurpijlen naar de oproerpolitie en staken vuilnis in brand. Ze probeerden ook het veiligheidshekken rond de vertegenwoordiging van de Spaanse regering omver te trappen.

Ook in Brussel werd dinsdagmiddag betoogd als steun aan de negen Catalaanse separatisten die werden veroordeeld tot celstraffen van negen tot dertien jaar. Er daagden 300 betogers op.