Belgen opgepakt die Syriëstrijdsters wilden bevrijden uit kampen
Het gevangenenkamp Al-Hol in Syrië (themabeeld). Foto: AFP

Twee Belgen zijn dinsdag opgepakt omdat ze geld zouden ingezameld hebben om vrouwen te bevrijden uit gevangenenkampen voor jihadisten in Syrië. Dat meldt de RTBF en het nieuws wordt aan De Standaard bevestigd door het federaal parket.

De twee mannen zullen voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Bij huiszoekingen in de woningen van beide verdachten, in Luik en in Brussel-stad, is iets meer dan 8.000 euro aangetroffen. Dat geld moest waarschijnlijk gebruikt worden om in Syrië bewakers om te kopen, zodat een aantal Westerse vrouwen uit gevangenenkampen zou kunnen ontsnappen.

Om welke vrouwen het precies gaat, of welke nationaliteit ze hebben, is nog niet duidelijk. Evenmin is duidelijk hoe het geld Syrië moest bereiken.

Het onderzoek wordt gevoerd in samenwerking met de Franse overheden. In ons buurland werden in hetzelfde dossier vandaag zeven verdachten ondervraagd. Drie van hen zaten al vast in de stad Valence voor andere feiten. Na het verhoor werden uiteindelijk vier verdachten aangehouden.