Inburgering blijft gratis in Brussels Gewest
Bart Somers (archiefbeeld) Foto: isopix

Een inburgeringstraject, dat in Vlaanderen 360 euro zal kosten, blijft in het Brussels Gewest gratis. Anders was een vreemde situatie ontstaan waarbij het Franstalige traject gratis zou zijn en het Nederlandstalige niet.

Om te vermijden dat een traject in het Nederlands 360 euro zou kosten en een Franstalige inburgeringstraject gratis zou zijn, heeft de Vlaamse regering beslist om de inburgering voor inwoners van het Brussels Gewest gratis te houden. Dat zei Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) aan Bruzz.

Minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) bevestigde dat in het Vlaams Parlement na vragen van Hannelore Goeman (SP.A) en Stijn Bex (Groen).

Nieuwkomers kunnen in het Brussels Gewest kiezen tussen het Nederlandstalige en het Franstalige inburgeringstraject. Beide zijn vandaag gratis. Als de Nederlandstalige inburgering plots betalend wordt, zouden nieuwkomers wel eens massaal voor het Franstalige traject kunnen kiezen, vreest de Vlaamse regering. Daarom besliste ze de prijs voor het traject in Vlaanderen van 360 euro niet door te rekenen in het Brussels Gewest.

‘We moeten absoluut vermijden dat we extra drempels opwerpen om te kiezen voor een Nederlandstalig inburgeringstraject’, legt Dalle aan Bruzz uit. ‘De positie van het Nederlands in de hoofdstad zou hiermee onder druk komen. Goed Nederlands beheersen is een absolute troef voor nieuwkomers in onze hoofdstad. Vaak is het een direct ticket naar een kwaliteitsvolle en duurzame job in Brussel of Vlaanderen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig