Hunter Biden ontkent illegale activiteiten in Oekraïne
Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden Foto: REUTERS

In een interview met ABC News heeft Hunter Biden, de zoon van presidentskandidaat Joe Biden, ontkend dat hij illegaal zou hebben gehandeld in de zaak rond zijn professionele activiteiten in Oekraïne. Die activiteiten liggen aan de basis van het impeachment-onderzoek tegen Amerikaans president Donald Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt Hunter Biden van corruptie vanwege zijn activiteiten met een Oekraïens bedrijf, Birisma. Van 2014 tot 2019 was hij er lid van de raad van bestuur.

‘Achteraf gezien denk ik dat ik dat slecht heb ingeschat’, vertelde Biden dinsdag in het interview, dat ging over zijn betrokkenheid bij buitenlandse ondernemingen in Oekraïne en China. Die professionele activiteiten hebben de huidige loop van zijn vaders presidentiële campagne bemoeilijkt. ‘Maar, heb ik een ethische fout gemaakt? Absoluut niet.’ Hij voegde er wel aan toe dat het misschien niet slim was geweest om zich in een dergelijk ‘moeras’ te begeven.

‘Ik heb ervoor gezorgd dat een paar zeer onethische mensen op illegale wijze hebben geprobeerd om mijn vader iets aan te doen. Daar heb ik een fout gemaakt’, zei Biden in het exclusieve interview. ‘Dus daar neem ik de volledige verantwoordelijkheid voor. Heb ik iets ongepast gedaan? Nee, op geen enkele manier.’

De Oekraïense activiteiten van Hunter Biden liggen aan de basis van het impeachment-onderzoek tegen Trump. De Amerikaanse president en zijn advocaat Rudy Giuliani hebben al meermaals beweerd - tot nu zonder daarvoor harde bewijzen te leveren - dat Hunter corrupt gehandeld heeft in China en Oekraïne.

Machtsmisbruik?

Nadat een klokkenluider het nu beruchte telefoontje van Trump met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uit de doeken heeft gedaan, waarin Trump aandringt op een onderzoek naar de activiteiten van Hunter Biden, beschuldigden de democratische parlementsleden Trump ervan zijn macht te hebben misbruikt.

Hunter Biden had zondag al beloofd tegen het eind van deze maand ontslag te nemen uit een Chinese investeringsmaatschappij en om elke buitenlandse job te laten schieten als zijn vader volgend jaar zou verkozen worden tot Amerikaans president.