De Nederlandse politie heeft een 58-jarige man opgepakt die de afgelegen boerderij huurde waar een familie is aangetroffen die jarenlang afgesloten leefde in afwachting van ‘het einde der tijden’. Er wordt onderzocht hoe hij het gezin kende.

'Maandag heeft zich iemand bij ons gemeld die zich zorgen maakte om de leefomstandigheden van mensen in een woning aan de Buitenhuizerweg', tweette de politie. 'Wij zijn daar heen gegaan.'

De politie doorzocht de afgelegen en volledig dichtgetimmerde boerderij in de gemeente Ruinerwold (4.000 inwoners), in de noordelijke provincie Drenthe, en ontdekte achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder. Er werden zes meerderjarigen aangetroffen door de politie, vijf meerderjarige kinderen met hun zieke vader.

De zes verklaarden tegen de politie dat ze deel uitmaken van hetzelfde gezin. Het zou gaan om vijf kinderen en hun vader. 

Klusjesman

Daarnaast is een andere man opgepakt, Josef B. Hij huurde het pand. Hij is dus niet de vader van het gezin, en evenmin de eigenaar van het pand. Dat is in tegenspraak met eerdere berichten. 'We weten nog niet wat de relatie met de overige personen is', zegt de politie. 'Dit maakt deel uit van ons onderzoek. Hij is opgesloten voor verhoor en zit nog vast.'

Het AD meldt dinsdagavond dat het om een klusjesman gaat, die bijna dagelijks te vinden was in een werkplaats in buurgemeente Meppel. De boerderij bevindt zich op een kwartiertje rijden van Meppel. Een timmerman die zijn atelier naast dat van de man heeft, zegt aan AD dat hij niets weet over het privéleven van de man, behalve dat hij in Oostenrijk geboren was.

Moeder overleden

Volgens de burgemeester van de Drentse gemeente De Wolden, Roger de Groot, zijn de kinderen tussen de 18 en 25 jaar. Een aantal van hen zou niet ingeschreven zijn bij de burgerlijke stand. De burgemeester zegt dat de moeder van het gezin al enkele jaren overleden is, waarschijnlijk al langer dan negen jaar. 

De Groot zei tijdens een persconferentie dat er rekening wordt gehouden met alle mogelijke scenario's. Volgens de burgemeester leefde het gezin al negen jaar een 'afgezonderd bestaan' en wachtte het op het einde der tijden. Dat zou erop kunnen duiden dat het gezin diepgelovig was.

Dat laatste geldt alvast niet voor de verdachte Josef B., want die kluste ook op zaterdag rond de boerderij, vertelden buurtbewoners aan de Nederlandse media.

De politie voert een onderzoek naar de situatie van de woning. Ze doen zowel een sporenonderzoek als een buurtonderzoek en een drone heeft het afgelegen perceel in kaart gebracht.

Cafébaas: ‘Zijn manier van praten was kinderlijk’

De zaak ging aan het rollen toen een 25-jarige man zich in verwarde toestand in een kroeg in zijn woonplaats had gemeld. ‘De eerste keer heb ik die jongen weggestuurd. Hij kwam hier vorige week binnen en bestelde een paar biertjes, maar toen gingen we net sluiten’, vertelde Chris Westerbeek van café De Kastelein aan de regionale tv-zender RTV Drenthe.

‘Maar een paar dagen later kwam hij weer terug. Hij was verward en maakte met zijn lange haar, vies baardje en oude kleding een onverzorgde indruk. Zijn manier van praten was kinderlijk. Hij bestelde vijf biertjes en dronk ze op. Toen heb ik een gesprek met hem gehad. Hij gaf toe dat hij was weggelopen en dat hij hulp nodig had. Toen hebben we de politie ingeschakeld.’

De man had geen enkel besef van waar hij was, volgens Westerbeek. ‘Hij zei dat hij negen jaar lang niet buiten was geweest. Later vertelde hij dat hij ook nog een broertje en zusjes had, die in de boerderij woonden. Hij was de oudste, en wilde een eind maken aan de manier waarop het gezin leefde.’