Trump wil weten wie klokkenluider is
Foto: AFP
De Amerikaanse president Donald Trump wil de identiteit kennen van de klokkenluider die zijn telefoongesprek met Volodomir Zelenski meldde. 'Zo weten we WAAROM hij/zij dit de Verenigde Staten aandeed', klinkt het.

De Amerikaanse president Donald Trump drong er maandag op aan dat de identiteit van de klokkenluider wiens verklaring tot de start van een impeachment-procedure tegen de president leidde, wordt bekendgemaakt.

De klokkenluider, een Amerikaanse veiligheidsagent, maakte melding van een gesprek tussen Trump en zijn Oekraïense collega, Volodomir Zelenski. Daarin zou Trump hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Reden genoeg voor de Democraten om de impeachment-procedure te starten.

Trump zegde ook dat de klokkenluider in het Congres zou moeten getuigen. Momenteel houden de Democraten, volgens de geijkte procedure, verschillende hoorzittingen in het Huis van Afgevaardigden. Centraal staat het telefoongesprek met Zelenski. 'We moeten de identiteit van de klokkenluider kennen om te weten WAAROM hij/zij dit de Verenigde Staten aandeed', schreef Trump op Twitter.

 

Het Witte Huis liet eerder al weten dat het niet zou meewerken met het impeachment-onderzoek door het Huis van Afgevaardigden. Het deed het onderzoek af als ‘ongrondwettelijk’. Volgens Donald Trump en zijn entourage bezondigen de Democraten zich met het impeachment-onderzoek aan 'politiek theater' en willen ze zo de uitslag van de verkiezingen van 2016, die Trump richting Witte Huis katapulteerden, tenietdoen.