Trump verdubbelt heffingen op Turks staal
Foto: AFP
De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffingen op Turks staal verdubbelen, van 25 naar 50 procent, en zet de handelsgesprekken met Ankara stop. Vicepresident Mike Pence zal ook afreizen naar Turkije.

Trump toonde zich maandag opnieuw bereid om de 'Turkse economie te vernietigen'. Voorlopig legt Washington al sancties op aan verschillende (ex-)verantwoordelijken binnen de Turkse regering. Die maatregelen viseren onder meer de ministers van Binnenlandse Zaken, van Defensie en van Energie en ook de ministeries van Defensie en Energie. Al hun Amerikaanse eigendommen en belangen zullen worden bevroren en moeten aan de autoriteiten worden aangegeven, luidt het. De VS dreigen met sancties tegen buitenlandse financiële instellingen 'die bewust belangrijke financiële transacties voor of in naam van de geviseerde personen mogelijk maken'.

'Onaaanvaardbaar'

Trump wijst erop dat het Turkse militaire offensief burgers in gevaar brengt, maar ook 'de vrede, veiligheid en stabiliteit van de regio'. 'Ik ben heel duidelijk geweest tegen president Erdogan (in een telefoongesprek maandag, red.) dat de actie van Turkije een humanitaire crisis veroorzaakt en oorlogsmisdaden mogelijk maakt', zei de president in een mededeling. 'Turkije moet prioriteit geven aan de bescherming van burgers, zeker aan kwetsbare etnische en religieuze minderheden in het noordoosten van Syrië. Willekeurig burgers aanvallen, burgerinfrastructuur vernielen en zich richten op etnische of religieuze minderheden is onaanvaardbaar.'

De 1.000 manschappen die de VS uit het noordoosten van Syrië terugtrokken, blijven in het Midden-Oosten. Ze worden elders in de regio ingezet om de situatie op te volgen. Een klein aantal Amerikaanse militairen zouden ook in het zuiden van Syrië blijven om er tegen de laatste IS-strijders te vechten.