Ontdek je graag smaken die je dagelijks in de keuken kan gebruiken om nieuwe gerechten uit te proberen? Ben je dol op kaas? Goed nieuws, want hier volgen zes weetjes over je favoriete Brugge Kaas.

Belgische coöperatie
Milcobel, de coöperatie die Brugge Kaas produceert, is een Belgisch bedrijf waar we trots op mogen zijn. Het is de grootste zuivelcoöperatie in België, met afdelingen in Schoten, Brugge, Kallo, Langemark en en Moorslede. Ze haalt jaarlijks 1,6 miljard liter melk op bij maar liefst 2.600 melkveebedrijven. Daarmee draagt Milcobel bij tot het inkomen van deze melkveehouders en hun gezinnen. Bovendien biedt de coöperatie ook nog eens tewerkstelling aan 2.000 werknemers. Milcobel zorgt ervoor dat de aangesloten melkveehouders een eerlijke prijs voor hun melk krijgen. Immers, alle bedrijfsresultaten van de coöperatie zijn bestemd voor hen.
 

17 soorten kaas
Als je een echte foodie bent, is boodschappen doen echt leuk als je in de kaasafdeling staat. De keuze lijkt vaak eindeloos. En dat gevoel is niet onterecht, want Brugge Kaas verrast je bijvoorbeeld met maar liefst 17 verschillende kazen. De bekendste is Brugge Oud, die zijn naam dankt aan de tijd die hij krijgt om te rijpen. Daardoor is Brugge Oud een pittige, smaakvolle kaas die een unieke twist geeft aan een klassieke witloofgratin. In de video zie je hoe je deze witloofgratin ‘New Style’ klaarmaakt.


100% zuivel van bij ons
Als je begaan bent met je ecologische voetafdruk, hebben we goed nieuws. Als je geniet van Brugge Kaas, ben je zeker dat de kaas lokaal en duurzaam geproduceerd wordt. De melk die gebruikt wordt om de kaas te maken, komt integraal van Belgische melkveebedrijven en wordt op een duurzame manier geproduceerd, met respect voor mens, dier en milieu. Doordat de melk minder kilometers moet afleggen, wordt er bovendien bij het transport minder CO2 uitgestoten.

De coöperatieve Milcobel hecht veel belang aan klimaat en milieu, en levert inspanningen om de hele keten – van melkveebedrijven over transport tot melkverwerking – te verduurzamen.
 

100% weidemelk
Sinds februari 2019 is alle melk die gebruikt wordt voor Brugge Kaas afkomstig van weidemelk. Dat is een primeur op de Belgische markt. De koeien kunnen van het voorjaar tot het najaar gedurende 120 dagen of meer minstens zes uur per dag in open lucht grazen.


Vegetarische kaas
Wie er een vegetarische levensstijl op nahoudt, weet vast wel dat niet elke kaas vegetarisch is. Om melk te stremmen – wat nodig is om de kaas zijn vaste vorm en stevige structuur te geven – wordt meestal dierlijk stremsel gebruikt.

Bij Brugge Kaas kan je daarentegen van kazen genieten die wél vegetarisch zijn. Voor de drie abdijkazen (Brugge Abdij Pater, Brugge Abdij Prior en Brugge Abdij Abt) wordt namelijk stremsel gebruikt dat voor honderd procent van plantaardige afkomst is
.

Van 4 weken tot 18 maanden rijpen
Zachte kazen rijpen minstens vier weken om een natuurlijke korst te ontwikkelen; voor oude kazen is dat gemiddeld tien maanden. Als je fan bent van erg oude kaas met een intense korrel zout zoals bijvoorbeeld Brugge Prestige, moet je daar maar liefst 18 maanden op wachten.

De productie van Brugge Prestige start in de maand mei omdat ‘meimelk’ – melk van koeien die na de winter een aantal maanden opnieuw in de weiden hebben kunnen grazen – van de beste kwaliteit is. Hierdoor wordt Brugge Prestige elk jaar maar in een beperkte oplage aangeboden en haast je je in het najaar dus best naar een speciaalzaak of de Colruyt om een voorraadje in te slaan.
 

RECEPT: Witloofgratin ‘new style’ met Brugge Oud

Ingrediënten:

 • 5 witloofstronken
 • Pakje boter (Brugge Boter)
 • 1 dl witte wijn
 • Scheutje water
 • 2 x 100 g Brugge Oud
 • Cayennepeper
 • Peper
 • Zout
 • Kom water
 • 6 plakjes gedroogde ham
 • Erwtenscheuten of kervel peterselie (garnituur)

Bereiding:

Laat boter smelten in een kookpot of diepe steelpan. Voeg de witloofstronken toe en  bevochtigt witloof met wat water. Laat de witloofstronken 20 tot 30 minuutjes garen. Snij de overgebleven stronk witloof in reepjes (julienne). Doe deze in een kom met koud water zodat ze niet verkleuren.

Rasp 100 g Brugge Oud. Doe de room, de witte wijn en cayennepeper in een pan en breng aan de kook. Giet het roommengsel in de kom met de geraspte kaas en mix de saus met een staafmixer.

Leg de hamplakjes tussen twee bakmatten en laat 20 minuten op 100° bakken in een voorverwarmde oven.

Maak kaaskrokantjes: rasp 100 g Brugge Oud en strooi op een ovenplaat met bakpapier. Bak de kaas 6 tot 10 minuten op 180° in een voorverwarmde oven tot je geen belletjes meer ziet.

Rol de uitgelekte reepjes witloof in de 2 resterende plakjes ham en snijdt de rolletjes doormidden.

Leg een witloofstronk in het midden van een bord. Mix de nog warme kaassaus met een staafmixer tot deze schuimt. Schep de kaassaus rond de stronk witloof. Plaats een rolletje ham gevuld met de rauwe witloofreepjes, de krokant gebakken ham en het kaaskrokantje. Werk af met een handvol geraspte Brugge Oud, erwtenscheutjes of wat kervel.

Ontdek nog meer informatie over je favoriete kaas. Of laat je eens helemaal gaan in verrassende recepten met je favoriete kaas of in de verhalen van de kaasambassadeurs »