Boze Nederlandse boeren halen bijna slag thuis
Agenten in Groningen worden belaagd met hooi Foto: EPA-EFE

Honderden Nederlandse boeren hebben maandag nogmaals hun onvrede geuit over de nieuwe stikstofregels. En dat had effect. Enkel Groningen en Flevoland houden ondanks de protesten nog vast aan de gemaakte afspraken.

De plannen van de Nederlandse overheid om de stikstofuitstoot in te perken, wat onder meer zou leiden tot een gedwongen inkrimping van de veestapel, is bij de boeren in zeer slechte aarde gevallen.

Nadat ze eerder deze maand met duizenden tractoren naar Den Haag waren getrokken om te protesteren, en zo voor meer dan duizend kilometer ochtendfile zorgden, zakten ze maandag massaal af naar diverse provinciehoofdsteden, wederom op tractoren, om actie te voeren tegen de overheidsplannen.

Dat gebeurde niet altijd even netjes. Demonstrerende boeren belaagden agenten met hooi en reden betonnen paaltjes omver. Verschillend ekeren kwam het bijna tot botsingen met voetgangers en fietsers. In Groningen drongen boeren met een tractor het provinciehuis binnen.

Niettemin haalden ze deels hun slag thuis. Drenthe en Overijssel schrapten de regels voor boeren, net als Friesland vorige week al deed. Gelderland schortte invoering ervan voorlopig op. Groningen en Flevoland houden ondanks de protesten wel nog vast aan de gemaakte afspraken.