Eerste buitenlandse trip van minister-president Jambon gaat naar… Nederland
Rutte speecht en Jan Jambon luistert met Pol Van Den Driessche aan zijn zijde. Foto: belga

Voor zijn eerste buitenlandse uitstap als minister-president is Jan Jambon maandagavond naar Nederland getrokken. ‘Niet omdat het niet ver is van Brasschaat, maar het duidt op de goede samenwerking die er is tussen Vlaanderen en Nederland’, aldus Jan Jambon.

Rond 19 uur arriveerde Jan Jambon aan de ambtswoning van premier Rutte. Het tweetal trok zich terug voor een korte tête-à-tête. Een goed kwartier later schoven de ministers-presidenten aan tafel voor een diner. Jambon liet zich daarbij onder andere vergezellen door zijn kabinetschef en diplomatiek adviseur Pol Van Den Driessche.

Rutte nam er als eerste het woord. Hij feliciteerde Jambon met het ‘zeer ambitieus regeerakkoord’ en hij drukte ook zijn trots uit dat Nederland daarin een paar keer genoemd wordt. ‘Als vrienden, want we kennen mekaar al heel lang, wil ik kijken naar oplossingen op alle vraagstukken die ons nog beter kunnen laten samenwerken.’

Een belangrijk domein waarin samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen vereist is, is de nakende Brexit. ‘Nederland en Vlaanderen zijn de twee regio’s die het zwaarst geraakt worden door een Brexit. Een no-dealscenario hangt nog steeds in de lucht, toch hoop ik dat de positieve berichten hierover positief mogen blijven’, aldus Rutte.

Jan Jambon pikte daar op in. ‘Vlaanderen zou bij een no-dealbrexit 28.000 banen verloren zien gaan’. Rutte schrok van dat cijfer. Jambon drong aan om hierop ‘samen met een sterk antwoord te komen, want de Brexit is de grootste uitdaging waar we beiden op korte termijn voor staan’.

Jambon had het ook over het symbolisch belang dat Nederland het eerste land is dat hij bezoekt sinds zijn aantreden als minister-president van Vlaanderen. ‘We kijken naar de noordelijke landen, naar Nederland en Scandinavië, om ons beleid op te enten. Dat is de richting waarin we moeten uitgaan met Europa.’

Rutte is exact negen jaar geleden Nederlands premier geworden. Jambon is dan ook al de derde Vlaams minister-president, na Kris Peeters en Geert Bourgeois, met wie hij gaat samenwerken. Peeters en Bourgeois hebben samen met Rutte economische handelsmissies op poten gezet. Jambon noemde die missies een succes. ‘Ik zou die dan ook met uw goedkeuring willen verder zetten’.