Puigdemont: ‘Vonnis bevestigt Spaanse strategie van repressie en wraak’
Foto: AFP

De voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont beschouwt de veroordeling van de negen prominente separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof tot lange celstraffen maandag als een ‘strategie van repressie en wraak’ door de Spaanse staat.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft negen van de twaalf Catalaanse separatisten die terechtstonden voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn veroordeeld voor verduistering van overheidsgeld en opruiing. Drie anderen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete. Deze drie worden schuldig geacht aan ongehoorzaamheid.

‘Het vonnis veroordeelt ook meer dan twee miljoen mensen die het onafhankelijkheidsreferendum mogelijk gemaakt hebben op 1 oktober 2017’, aldus Puigdemont op een persconferentie in Brussel.

Het Spaanse gerecht heeft bovendien een nieuw internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Puigdemont.

‘De beslissing van het Hooggerechtshof tegen de regeringsleden, parlementsleden en leden van de belangrijkste Catalaanse sociale entiteiten bevestigt de strategie van repressie en wraak van de Spaanse overheid tegen alle burgers die de weg naar de democratie gezocht hebben om hun stem te laten horen’, klonk het.

'We moeten ons mobiliseren en onze stem laten horen. Dat kan op veel wijze, maar het moet op een democratische en geweldloze manier gebeuren', aldus Puigdemont.