Bar in New York heeft plots dure kunst aan muur
Foto: Facebook Niagara

De Japanse artiest Yoshitomo Nara pende tien jaar geleden enkele tekeningen op de muur van de New Yorkse bar Niagara in Manhattan. Maar nu zijn kunst voor miljoenen de deur uitgaat, zijn die in waarde gestegen.

Sotheby’s in Hongkong verkocht Nara’s schilderij ‘Knife Behind Back’ (mes achter de rug) vorige weekend voor een recordbedrag van 24,9 miljoen dollar. Al zijn voorgaande kunstwerken stegen daardoor ook in waarde. Zo ook een aantal tekeningen die hij tien jaar geleden in half dronken toestand maakte in de bar Niagara.

De vertegenwoordiger van Nara, Tim Blum, herinnert zich de avond in 2009 nog. ‘Hij begon te tekenen op de muren, maar niemand stond er echt bij stil dat we ons dat tien jaar later nog zouden herinneren’, zegt Blum. Het resultaat was een aantal tekeningen op de muur, eentje boven het ‘exit’-bord en twee aan de toiletten. De kunstwerken worden beschermd door een dun laagje folie.

‘Ik schat dat die tekeningen een paar honderdduizend dollar waard zijn’, zegt David Schrader van Sotheby’s. Volgens de barman zullen ze niet verkocht worden. ‘De tekeningen zijn deel van de bar en dat zal niet veranderen’, zei hij aan CNN. Volgens Blum wil Nara ook niet dat ze verkocht worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig