Bij een betoging van tienduizenden Catalanen in Barcelona om hun ongenoegen te uiten over de veroordeling van negen politieke leiders, kwam het tot schermutselingen met de ordediensten. Minstens vijftig betogers raakten daarbij gewond.

Vele duizenden boze Catalanen trokken vanavond de straat op om hun ongenoegen te uiten over de veroordeling en zware straffen van de Catalaanse separatisten. De Spaanse vlaggen moesten het daarbij ontgelden, zo meldt onze journaliste Corry Hancké vanuit Barcelona. Telkens wanneer iemand via een lantaarnpaal naar boven was geklommen en de Spaanse vlag had afgerukt, klonk gejuich uit de betoging, gevolg door de slogan: ‘Spanje is een dictatuur’.

‘Het is verschrikkelijk. Spanje is op dit moment geen voorbeeld van democratie’, zegt Santí, een professor archeologie. ‘Dit was een politiek proces’, vult een boze vrouw aan. ‘Wij hebben alleen onze mening in het referendum verkondigd, en dan krijgen onze leiders zulke zware straffen!’.

De politie ging de betogers vaak hardhandig te lijf, en gebruikte de wapenstok, het waterkanon, traangas en zelfs rubberkogels. Al minstens 56 manifestanten werden gewond afgevoerd, aldus de Spaanse krant El Pais. Tientallen betogers zijn geboeid afgevoerd.

Wie in de komende dagen naar Catalonië gaat, houdt er best rekening mee dat er nog meer betogingen zullen plaatsvinden.

Luchthaven getroffen

Eerder vandaag was het vooral onrustig rond de luchthaven van Barcelona. Daar probeerden manifestanten vanmiddag de internationale terminal van de luchthaven te blokkeren. Alle toegangswegen tot die luchthaven werden daarom een tijdlang afgesloten. Het openbaar vervoer naar de luchthaven werd eveneens enige tijd stilgelegd

Heel wat betogers geraakten toch tot in de luchthaven. De politie heeft hen daar na enkele schermutselingen weer verdreven. Daarbij gebruikte de politie rubberkogels en de wapenstok. Er is sprake van dertig gewonden.De televisiezender Cadena Ser bericht dat er 37 mensen zijn opgepakt. 

De betogers kenden enig succes. Dozijnen vluchten werden geschrapt, talrijke andere vertrokken met vertraging, zo bleek op de website van vlieghaven El Prat.

Ook in Gerona, Lleida, Tarragona en Manresa beantwoordden mensen de oproep van de Comités van de verdediging van de republiek (Comités de Defensa de la República) en de groep Tsunami Democratic. De treinverbinding tussen Barcelona en Gerona werd een tijdlang op bevel van de politie stilgelegd, omdat er mensen op de sporen stonden.

En in Brussel

In ons land werd al in de vooravond gedemonstreerd. Zowat 250 Catalanen trokken naar de Spaanse ambassade in Brussel. Daar vroegen ze om de vrijlating van de negen veroordeelde Catalanen. Ze zongen er samen het Catalaanse volkslied. Morgen vindt een nieuwe betoging plaats: dan trekken de manifestanten naar het Schumanplein waar de EU huist. 

Duizenden betogers trekken door Barcelona: 'Spanje is een dictatuur'
De groep ‘Tsunami Democratic’ (Democratic Tsunami) wil de luchthaven lamleggen. Foto: EPA-EFE