Geen bont en kleine flesjes shampoo meer in Californië

Californië verbiedt als eerste Amerikaanse staat de verkoop van bont. Daarnaast mogen hotels er binnenkort geen kleine flesjes shampoo meer voorzien.

De Amerikaanse staat Californië zet stappen in verband met dierenwelzijn, maar ook het milieu wordt niet vergeten.

De verkoop, donatie of fabricatie van nieuwe producten met bont zullen verboden worden in de staat Californië vanaf 1 januari 2023. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, kan veroordeeld worden tot geldboetes. In de Californische steden Los Angeles en San Francisco waren eerder al dergelijke wetten doorgevoerd.

Uitzonderingen op de wet zijn leer, koeienvellen en wol. Producten van de inheemse bevolking of religieuze artikelen mogen wel nog bont bevatten, en de huid van dieren die legaal geschoten werden mogen ook verwerkt worden.

Bont wordt steeds minder populair om te gebruiken als kledij. Grote modemerken als Prada, Jean Paul Gaultier, Versace, Michael Kors, Jimmy Choo, Gucci, Net-a-Porter, Armani en Hugo Boss hebben het product geweerd uit hun collecties.

 

 

In België verboden Wallonië in 2015 en Brussel in 2017 nertsenkwekerijen op hun grondgebied. Pas tegen 2023 volgt een verbod in Vlaanderen. In Europa geldt in elf andere landen een verbod op kwekerijen. Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Kroatië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Macedonië, Tsjechië en Luxemburg laten geen productie van bont toe.

Plastic

Om de strijd tegen plastic aan te gaan worden kleine flesjes shampoo, zeep, conditioner en body lotion verboden voor grote hotelketens in Californië, en dit ook vanaf 1 januari 2023. Kleinere hotels, met minder dan 50 kamers, volgen in 2024.

Sommige ketens zullen op eigen initiatief sneller stoppen met het uitdelen van kleine flesjes. Marriot International liet al weten tegen december 2020 de flesjes te weren, ze schatten er zo 23.000 per jaar te vermijden. IHG, eigenaar van onder andere Holiday Inn, wil tegen 2021 200 miljoen flesjes besparen.

Het is niet de eerste maatregel die de staat neemt in de strijd tegen plastic. Zo mogen winkeliers geen plastic zakjes meer gratis meegeven, en kunnen restaurants enkel nog rietjes geven als daar naar gevraagd wordt.