26 jaar cel voor dader steekpartij Amsterdam-Centraal
Foto: AFP

Jawed S., die vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neerstak in het Centraal Station in Amsterdam, moet 26 jaar en 8 maanden de cel in.

De rechtbank in Amsterdam legde hem de hoogst mogelijke straf op voor een dubbele poging tot moord met een terroristisch oogmerk en bedreiging van drie politieagenten.

De straf valt hoger uit dan de eis van het openbaar ministerie, die wilde dat de 20-jarige S. 25 jaar de gevangenis in zou gaan. De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

De dader moet ook een schadevergoeding van meer dan 2,6 miljoen euro betalen aan een van de slachtoffers. De man belandde in een rolstoel. Ook het andere slachtoffer komt een schadevergoeding van 38.000 euro toe. In totaal moet S. bijna drie miljoen euro aan schadevergoedingen betalen.

S. - geboren in Afghanistan- reisde op 31 augustus vanuit Duitsland naar Nederland uit woede over de cartoonwedstrijd van de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders had uitgeroepen. De Afghaan was naar eigen zeggen woedend over deze beledigingen aan het adres van de profeet.