Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont voor opruiing en verduistering. Het aanhoudingsbevel is intussen in België gearriveerd, maar nog niet op het parket van Brussel.

Hoewel eerder dit jaar het Spaanse arrestatiebevel tegen Puigdemont werd ingetrokken, is er nu een nieuw internationaal aanhoudingsbevel tegen de afgezette Catalaanse leider. Dat aanhoudingsbevel volgt op de veroordeling van negen andere separatistische leiders voor opruiing en misbruik van publiek geld. Zij hebben zware celstraffen gekregen, van 9 tot 13 jaar.

Het nieuwe arrestatiebevel is - in tegenstelling tot het vorige - 'voor opruiing en verduistering van openbare middelen'. Het eerdere arrestatatiebevel tegen Puigdemont was voor 'rebellie'. Omdat ons land dat begrip niet kent, werd de Catalaanse leider niet overgeleverd. Nu de andere Catalaanse separatisten veroordeeld zijn voor opruiing en misbruik van publiek geld, is de kans groter dat Puigdemont uitgeleverd zal worden. 

Puigdemont noemde de uitspraak ondertussen op Twitter ‘een aberratie’.

Nationaal aanhoudingsbevel

Puigdemont was de minister-president van Catalonië toen de regio zich in 2017 probeerde af te scheiden van Spanje. Op 27 oktober 2017 riep hij de onafhankelijkheid uit op basis van een referendum dat op 1 oktober in dubieuze omstandigheden werd gehouden. Het Grondwettelijk Hof had de volksraadpleging verboden.

Carles Puigdemont is niet veroordeeld. Hij verblijft in België, op de vlucht voor het Spaanse gerecht of zoals hij zelf zegt: in ballingschap. Enkele dagen nadat hij de onafhankelijkheid van Catalonië had uitgeroepen, verliet hij het land om te vermijden dat hij, net als Oriol Junqueras, gearresteerd zou worden.

In juli 2018 liet een Spaanse rechtbank een arrestatiebevel tegen Puigdemont vallen nadat Duitsland had geweigerd hem over te leveren voor rebellie. Sindsdien was enkel nog een nationaal aanhoudingsbevel van kracht, waardoor hij zou opgepakt worden als hij in Spanje zou komen.

In de video hieronder, opgenomen voor de bekendmaking van het vonnis, vertelt buitenlandjournaliste Corry Hancké waarom de veroordeling van negen Catalaanse separatisten zo belangrijk is, en wat de mogelijke gevolgen zullen zijn.