Trump veroordeelt nepvideo waarin hij media 'neerschiet'
De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de nepvideo waarin een valse weergave van hem leden van de media en politieke tegenstanders neerschiet. Dat stelt zijn woordvoerster Stephanie Grisham op Twitter. De video werd getoond tijdens een bijeenkomst op het resort van Donald Trump in Miami.

‘De president heeft de video nog niet gezien, dat zal hij binnenkort doen. Maar op basis van alles wat hij heeft gehoord, veroordeelt hij deze video ten strengste’, klinkt het in de tweet.

De video werd afgespeeld op een evenement voor aanhangers van de president in zijn resort in Miami. Donald Trump Jr. was daar een van de sprekers, net zoals de voormalige Trump-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders.

De Amerikaanse krant The New York Times verkreeg beelden van de video. Daarin worden onder meer CNN, BBC, Politico, Black Lives Matter, Hillary Clinton en John McCain in de ‘kerk van fake news’ brutaal aangevallen door president Donald Trump. Het zou gaan om een bewerkte scène uit de film Kingsman: The Secret Service. De gezichten zijn vervangen door logo’s of gezichten van tegenstanders. Op het einde spietst Trump een hoofd met het CNN-logo. Dan staat hij op het altaar en bewondert hij het bloedbad dat hij heeft aangericht.

'Niet op de hoogte'

De organisatoren van het evenement zeggen dat ze niet op de hoogte waren van de vertoning. ‘American Priority verwerpt elk politiek geweld’, zegt Alex Phillips aan The New York Times. Ook een woordvoerder van Trumps campagneteam distantieert zich van de beelden.

De video zou gemaakt zijn door TheGeekzTeam, een Youtube-kanaal waar vaker pro-Trumpvideo’s worden gepost. Hoe de video op de bijeenkomst is terechtgekomen, is onduidelijk. Hij zou ook in een bijzaal zijn vertoond.

Media verontwaardigd

De relatie tussen Trump en de media is erg gespannen. Trump omschrijft ze vaak als ‘vijanden van het volk’. De media veroordelen de beelden dan ook met klem. CNN noemt ze ‘gruwelijk’. ‘Jammer genoeg is dit niet de eerste keer dat aanhangers van de president geweld tegenover de media promoten in een video die ze blijkbaar leuk vinden, maar dat is verre van zo.’

Ook de vereniging van Witte Huis-correspondenten (WHCA) vindt de video ongepast. ‘Alle Amerikanen zouden deze weergave van geweld tegenover journalisten en politieke tegenstanders van de president moeten veroordelen.’

Worstelpartij met CNN

De zaak doet denken aan een video die Trump in 2017 zelf via zijn Twitteraccount deelde. Daarin won hij een worstelpartij met CNN. De gewelddadige video die nu in Miami is afgespeeld, toont volgens The New York Times hoe het taalgebruik van Trump tegen de media zijn aanhangers heeft beïnvloed en is doorgesijpeld in hun eigen propaganda.