Xi Jinping duidelijk: ‘China bedreigen eindigt in vermorzelde lichamen’
Beelden uit Hongkong Foto: REUTERS

De Chinese president Xi Jinping heeft separatisten en demonstranten een duidelijke waarschuwing gegeven tijdens een bezoek aan Nepal.

‘Wie probeert om China te splitsen, in om het even welk deel van het land, zal in de pan gehakt worden en tot stof vergaan.’ Dat zei de Chinese president tijdens een bezoek aan buurland Nepal. In het Engels klinkt dat als ‘any attempt will end in crushed bodies and shattered bones’ of ‘elke poging zal eindigen in verpletterde lichamen en verbrijzelde botten’.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verspreidde na het bezoek van de president zijn boodschap aan internationale media. ‘Elke buitenlandse macht die de afscheiding van China steunt, koestert illusies’, aldus Xi tijdens zijn ontmoeting met de Nepalese premier Khadga Prasad Sharma Oli.

Niet alleen Tibet

De Nepalese premier zei Xi dat zijn land, dat grenst aan Tibet, ‘geen enkele kracht zal toelaten het Nepalese grondgebied te gebruiken om anti-Chinese separatistische activiteiten te leiden’. Zo wordt Sharma Oli althans geciteerd in het Chinese persbericht.

In Nepal wonen zowat 20.000 Tibetanen, maar de huidige regering in Nepal treedt hard op tegen de activiteiten van pro-onafhankelijkheidsstrijders.

Xi noemde in zijn toespraak geen enkele regio met naam, maar het is duidelijk dat hij niet alleen naar Tibet verwijst. Ook in Hongkong is er al maanden zwaar protest tegen de door Peking aangestelde regering omdat die een einde wil maken aan de autonomie van de regio. Zondag werd er nog gewelddadig strijd geleverd tussen betogers en politie in Hongkong. Peking beschuldigt andere landen, vooral de Verenigde Staten, ervan om olie op het vuur te gooien in een intern-Chinese aangelegenheid.

Ook rond Taiwan, dat door Peking nog altijd als een van zijn provincies beschouwt, groeit de onrust.