Partij Orban op achterstand in Budapest bij lokale verkiezingen
Foto: AFP
Het ziet ernaar uit dat de partij van de Hongaarse premier Victor Orban het burgemeesterschap in de hoofdstad Budapest verliest.

Met meer dan 70 procent van de stemmen geteld, ligt de kandidaat van de verzamelde oppositie voorop. Gergely Karacnosy behaalde 50,62 procent van de stemmen. Istvan Tarlos, die de steun krijgt van Fidesz, de partij van de president, strandt voorlopig op 44,29 procent. Dat maakte de nationale kiescommissie zondagavond bekend.

Oppositie vormt front

De Fidesz-partij van de rechts-conservatieve premier Viktor Orban controleerde 20 van de 24 grootste steden in Hongarije, waaronder ook Boedapest. De lokale verkiezingen van zondag waren voor de oppositie dan ook de gelegenheid om de invloed van die partij terug te dringen.

Op verschillende plaatsen werd daarom front gevormd tegen de kandidaat van Fidesz. Uit de peilingen bleek al dat de strijd om het burgemeesterschap in Boedapest een nek-aan-nekrace zou worden. De Hongaarse hoofdstad wordt al negen jaar geleid door de 71-jarige Istvan Tarlos.