Dries De Bondt rondt sterk ploegwerk van Corendon-Circus af in Memorial Rik Van Steenbergen
Foto: Photo News
Dries De Bondt (Corendon-Circus) heeft zondag de Memorial Rik Van Steenbergen, met start in Beerse en finish na 200 km in Arendonk, gewonnen. De 28-jarige De Bondt haalde het na een solo van zowat anderhalve kilometer, meteen zijn tweede zege van het seizoen nadat hij eerder al Halle-Ingooigem naar zijn hand zette. Jimmy Janssens, ook al uit de Corendon-Circusploeg, werd tweede voor de Nederlanders Piotr Havik en Oscar Riesebeek. Belgisch kampioen Tim Merlier verzekerde zich van de vijfde plaats. Deze Memorial Rik Van Steenbergen was de achtste en laatste manche van de Bingoal Cycling Cup. De eindzege daarin gaat naar Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles).

Al vrij vlug in koers vormde zich een kopgroep met zeven renners. David Boucher, Dries De Bondt, Jimmy Janssens, de Duitser Philipp Walsleben en de Nederlanders Oscar Riesebeek, Coen Vermeltfoort en Piotr Havik maakten daar deel van uit. Zij reden tot 3:50 weg van het peloton waarin vooral de renners van Wanty-Gobert en Wallonie-Bruxelles het tempo bepaalden. Oscar Riesebeek reed op zowat 60 kilometer van de finish lek. Hij moest zijn metgezellen even laten rijden, maar kon naderhand weer aansluiten.
Leider in de Bingoal Cycling Cup, Baptiste Planckaert, zette op 50 kilometer van de eindmeet in zijn eentje een tegenreactie op. Enkele renners reageerden hierop wat ervoor zorgde dat het peloton in groepjes uiteenspatte. Philipp Walsleben moest er vooraan af en werd opgeslokt door de groep met Baptiste Planckaert. Wanneer ook Belgisch kampioen Tim Merlier met nog vier renners aansloot kregen we een groep van 16 in de tegenaanval op de zes overgebleven vroege vluchters.

Met nog 31 kilometer voor de boeg moest voorin Coen Vermeltfoort, met krampen, laten rijden. Net voor het aansnijden van de twee plaatselijke ronden, van elk 14 kilometer, verdween ook David Boucher uit de kopgroep. Dries De Bondt, Jimmy Janssens, Oscar Riesebeek en Piotr Havik begonnen met een voorgift van anderhalve minuut op het groepje met Baptiste Planckaert.

De verstandhouding bij de vroege vluchters bleef perfect tot op anderhalve kilometer van de eindmeet Dries De Bondt ging versnellen. Eerst kreeg hij nog Piotr Havik mee, maar bij een tweede demarrage was De Bondt alleen weg. Hij kwam niet meer in de problemen en kon zo voor de tweede keer dit seizoen het zegegebaar maken.

De Bondt pakt met zijn zege belangrijke punten voor het team in ranking Europe Tour

Dries De Bondt (Corendon-Circus) pakte zondag met de Memorial Rik Van Steenbergen zijn tweede zege van het seizoen. Eerder al was De Bondt de sterkste in Halle-Ingooigem. In de straten van Arendonk, de geboorteplaats van Rik Van Steenbergen, werkte de renner van Corendon-Circus een solo van zowat anderhalve kilometer netjes af. Zijn teamgenoot Jimmy Janssens mocht als tweede mee het podium op.

"We hebben met de ploeg eigenlijk de hele wedstrijd gecontroleerd", stak De Bondt na afloop van wal. "We begonnen aan de lange vlucht met zeven renners. In de finale schoten er daar nog vier van over. Het was duidelijk dat we allen ons deel van het werk moesten doen om voorop te blijven. Door de wind ook zaten we eigenlijk allemaal op ons tandvlees. Het voordeel was wel dat wij met twee renners van Corendon-Circus voorop zaten. Het leverde wel een vreemde finale op want de schrik zat erin dat het peloton nog ging terugkomen. Dat gebeurde gelukkig niet."

De Bondt zette in de slotkilometers twee demarrages op. De tweede was meteen de juiste. "Ik kreeg eerst nog Piotr Havik mee", legde hij uit. "Dus hield ik meteen in. Ik kon immers nog rekenen op Jimmy Janssens. Daarna ging ik nog eens aan. Dan kraakte het wel achter mij. Ik heb het een periode echt wel moeilijk gehad in de koers, maar ik deed er theatraal nog een schepje bovenop. Veel overschot had ik wel niet meer. Met de eindzege van de Bingoal Cycling Cup ben ik eigenlijk niet bezig geweest. Wel met het feit dat we met de ploeg nog zoveel mogelijk punten moesten verzamelen voor onze ranking binnen de Europe Tour. Ik ben blij dat ik hier heb kunnen winnen en dat wij opnieuw een pak punten hebben gepakt."