Vrouw-in-vorm Carmen Alvarado demonstreert tijdens de Superprestige in Gieten, Sanne Cant is de beste van de rest
Foto: Photo News

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de eerste manche van de Superprestige veldrijden in Gieten op haar naam gebracht. De Nederlandse van Corendon-Circus maakte er een ware demonstratie van in Nederland en soleerde naar de zege. Bijna een minuut later moest wereldkampioene Sanne Cant vrede nemen met een tweede plaats, de Nederlandse Yara Kastelijn vervolledigde het podium.

Het parcours in Gieten lag er lastig bij, met heel wat modderstroken, en dus zou het in tegenstelling tot andere jaren geen snelle cross worden. De organisatie kon uitpakken met wereldkampioene op de weg Annemiek van Vleuten, maar zij zou geen rol van betekenis spelen in het wedstrijdverloop.

De kopstart was voor Ellen Van Loy, gevolgd door Cant, Annemarie Worst en Ceylan del Carmen Alvarado. Die laatste twee scheidden zich iets voorbij halfweg de eerste ronde al van de rest van het pak, ze passeerden een eerste keer de finish met zeven seconden voorsprong op Shirin van Anrooij en Sanne Cant. Een beetje verder volgden Van Loy en Yara Kastelijn. Maud Kaptheijns had haar start compleet gemist en begon aan een lange achtervolging.

Twee Nederlandse dames reden dus op kop, Alvarado gaf de beste indruk en liep al in de tweede ronde uit op Worst die Cant zag naderen. Alvarado vergrootte haar voorsprong, Worst moest haar snelle start bekopen en verzeilde in een groepje met Cant, Kastelijn, Van Loy en Van Anrooij. Zij keken bij het aansnijden van de tweede ronde al tegen een achterstand van 32 seconden.

Vrouw-in-vorm Carmen Alvarado demonstreert tijdens de Superprestige in Gieten, Sanne Cant is de beste van de rest
Foto: Photo News

Tegen Alvarado bleek niemand opgewassen. Ze bouwde haar bonus steeds verder uit, ondanks nog een schuiver tegen een nader en gedubbelde die even in de weg reed, en soleerde naar de zege.

In de strijd om plek twee zakte Annemarie Worst volledig weg en finaal zou ze zelfs niet in de top tien eindigen, maar elfde worden. 

 

 

Het gevecht om de ereplaatsen ging tussen Kastelijn en Cant, die duidelijk nog ver weg is van haar topconditie. Kastelijn reed zelfs even weg van de wereldkampioene, maar op het eind van de voorlaatste ronde keerde Cant wel terug bij de Nederlandse en uiteindelijk maakte ze het verschil in de laatste ronde. Ze finishte als tweede, de 22-jarige Kastelijn behaalde met een derde plaats haar eerste podium in de Superprestige. Eva Lechner eindigde als vierde, Ellen Van Loy werd vijfde, Laura Verdonschot achtste.

 

 

Alvarado scoort vier op vijf: “Dit geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen”

Ceylin del Carmen Alvarado heeft haar vierde overwinning op vijf crossen beet. De Nederlandse moest in Kruibeke nog vrede nemen met een derde plaats, zondag schoot ze opnieuw raak.

Alvarado is de dame in vorm in het veldrijden en dat toonde ze opnieuw in Gieten. Anderhalve ronde moest ze Annemarie Worst naast zich dulden. “Maar toen ik even versnelde, had ik een meteen een gaatje”, aldus de renster van Corendon-Circus voor de camera van Play Sports. “Het was nog ver, maar ik zocht een goed tempo en kon dat volhouden tot het eind. Ik had zelfs nog iets in de tank voor de laatste ronde, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Vandaag voelde ik me heel goed, gisteren heel slecht, gelukkig werd ik toen nog derde. Ik hoop dat ik deze goede vorm nog lang kan vasthouden. Dit geeft me veel vertrouwen voor wat nog komt.”

Cant: “Ik ben een diesel aan het worden”

Ceylin del Carmen Alvarado was outstanding bij de vrouwen in Gieten. Meteen haar derde zege van het seizoen. Met een tweede plaats stelde Sanne Cant zichzelf gerust. In de slotronde reed ze weg van Yara Kastelijn. De drievoudige wereldkampioene kende een moeilijk seizoenbegin, gisteren in Kruibeke gaf ze zelfs op. “Dat is echt niet van mijn gewoonte, maar het ging echt niet”, aldus Cant. “Ik had niks van kracht in de benen en was bang om mijn lichaam kapot te rijden. De entourage stelde mij gerust, zei dat de vorm wel ging komen. Het was vooral mentaal niet gemakkelijk. Maar ik had wat ritme nodig. Ik begin al wat op leeftijd te komen hé. Ik word volgend jaar dertig. (lacht) Ik ben een diesel aan het worden die wat wedstrijden nodig heeft om op gang te geraken. In tegenstelling tot dat jong geweld. Ik ben in ieder geval blij met deze tweede plaats, ik denk dat ik nu wel gelanceerd ben.”