GP Formule 1 van Japan krijgt nog staartje voor Charles Leclerc na deze botsing met een boze Max Verstappen
Foto: AFP

De Monegask Charles Leclerc (Ferrari) heeft na afloop van de Grote Prijs Formule 1 van Japan een bestraffing van 15 seconden gekregen. Daardoor moet hij één plaats inleveren in de uitslag. Leclerc is nu zevende. De Australiër Daniel Ricciardo (Renault) klimt naar de zesde plaats.

LEES OOK. Valtteri Bottas pakt in Japan eerste zege in bijna zes maanden, Mercedes opnieuw constructeurskampioen

Leclerc kreeg vijf seconden bestraffing voor de aanrijding met Max Verstappen vlak na de start. De Nederlander moest zijn beschadigde Red Bull na veertien ronden in de garage parkeren. Leclerc moest nog eens tien seconden inleveren wegens voortrijden in een bolide die door de schade een onveilige situatie op het circuit creëerde.

 

 

Na afloop gaf Verstappen bij Ziggo Sport zijn eerste reactie. “Ik werd gewoon vol in mijn zijkant gereden. Heel lomp. Ik liet genoeg ruimte aan de binnenkant. Ik zat ook al voor Leclerc. En je weet dat als je die bocht met meerdere auto’s neemt, je altijd te maken krijgt met onderstuur. En dus ga je daar normaal gesproken niet op de limiet naar binnen. Het had gewoon geen zin meer om door te rijden.”

De wedstrijdleiding vond het aanvankelijk niet nodig om in te grijpen. Dit tot woede van Verstappen. “Wat? Waar moet ik dan heen? Hij had onderstuur en raakte mijn auto”, zo stelde de Nederlander direct al via de boordradio.

Na zijn race kwam hij daar nogmaals op terug. “Het moet gewoon meteen een penalty zijn. Wat moet hij nog meer doen om een straf te krijgen?”

Leclerc bezorgt ook Hamilton schrik van zijn leven

Nadat hij Verstappen van de baan had geveegd, reed Leclerc vervolgens met veel schade door. Een stuk van de kapotte Ferrari-voorvleugel bezorgde Lewis Hamilton de schrik van zijn leven: toen Leclerc op een recht stuk het gaspedaal intrapte, schoot het onderdeel los en vloog het richting de cockpit van de achtervolgende Hamilton. Dankzij de Halo op de Mercedes bleef de Britse WK-leider een klap op de helm bespaard.

 

 

Hamilton wond zich al tijdens de race op over het feit dat Leclerc niet gewoon de pit op zocht om een nieuwe voorvleugel te halen. De Mercedes-coureur vond dat de Monegask een waarschuwingsvlag verdiende.

De zege in Suzuka ging naar de Fin Valtteri Bottas (Mercedes), voor de Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) en de Britse WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes).