Minstens negen burgers, onder wie een Koerdische politica, zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten geëxecuteerd in Syrië.

Syrische rebellen die deelnemen aan het offensief van Turkije tegen het Koerdische leger hebben de burgers op verschillende momenten ten zuiden van de grensstad Tal Abyad geëxecuteerd, stelt de ngo.

Het gaat onder anderen om een verantwoordelijke van een politieke partij en haar chauffeur, stellen de Koerdische troepen. De Koerdische politica Hevrin Khalaf (35) was de secretaris-generaal van de partij Toekomst Syrië. Ze werd uit haar auto gehaald tijdens een aanval en ‘geëxecuteerd door huurlingen’, aldus de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). ‘Dit is een duidelijk bewijs dat Turkije zijn crimineel beleid tegenover ongewapande burgers voortzet.'

Op Twitter circuleren twee video's van de moorden. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn ze authentiek, maar dat is niet officieel bevestigd.

Burgerdoden

Woensdag startten de Turken een militaire operatie in Noord-Syrië gericht tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in het gebied. Ankara beschouwt die militie als een terreurorganisatie, en wil die niet aan de grens met Turkije.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn sinds de start van het offensief al 38 burgers omgekomen. Nog eens 81 Koerdische strijders zouden volgens de organisatie om het leven gekomen zijn bij gevechten.

Ankara maakte bekend dat al vier soldaten zijn omgekomen in Syrië en dat achttien burgers stierven bij raketaanvallen van de Koerden op Turkse grenssteden.

Het Turkse ministerie van Defensie herhaalde al verschillende keren dat alle maatregelen genomen worden om burgerslachtoffers te vermijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig