Eliud Kipchoge is er in Wenen in geslaagd om als eerste mens de marathon in minder dan twee uur te lopen. De Keniaan legde de 42,195 kilometer af in 1 uur 59 minuten en 40 seconden.

Deze nieuwe recordtijd wordt niet officieel erkend door de IAAF als wereldrecord, omdat de tijd niet werd neergezet in een open competitiewedstrijd en omdat Kipchoge uit de wind werd gezet door andere lopers. De Keniaan kreeg in Wenen de hulp van maar liefst 41 hazen. 

Er was ook een elektrische wagen met chrono en laserlichten die voor de lopers reed. De auto gaf met laserlicht de ideale lijn aan op het asfalt. In het Prater Park in Wenen werd gelopen op een lus van 9,6 kilometer. Het evenement kreeg de naam INEOS 1:59 Challenge. De Britse chemiereus INEOS sponsorde namelijk de recordpoging.

De 34-jarige Kipchoge was al wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2u01:39, vorig jaar neergezet in Berlijn. In mei 2017 liep de Keniaan, in een door Nike gesponsorde poging, al eens 2u00:25 op het Formule 1-circuit van Monza.