Trump bevestigt gedeeltelijk handelsakkoord met China
Trump en Xi Jinping bij een ontmoeting in juni Foto: AFP

De Verenigde Staten en China hebben een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsakkoord. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bevestigd na afloop van een ontmoeting met de Chinese vicepremier Liu He.

Volgens Trump gaat het om een ‘omvangrijke fase 1-deal’ die evenwel nog niet op schrift gesteld is. Onder meer intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen zijn in het akkoord opgenomen. Mogelijk wordt de overeenkomst volgende maand tijdens een top in Chili ondertekend.

Nog volgens Trump wordt de deal ‘iets geweldigs voor banken en financiële dienstverleners’. De Amerikaanse president zei verder dat er tijdens de onderhandelingen ook voortgang was geboekt op ‘fundamentele zaken’. Ook zou China voor tussen de veertig en vijftig miljard dollar aan Amerikaanse landbouwgoederen kopen.

De gedeeltelijke deal zou een staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen de twee landen kunnen inleiden en een opmaat kunnen zijn voor een breder handelsakkoord. Dat zouden presidenten Trump en Xi Jinping later dit jaar kunnen ondertekenen.

Persbureau Bloomberg meldde eerder op basis van ingewijden dat China toezeggingen zou hebben gedaan op het gebied van landbouwproducten. De VS zouden op hun beurt importheffingen verlagen.

China en de VS liggen al anderhalf jaar met elkaar in de clinch over een handelsakkoord. Een deal die de twee landen eerder bereikten, ging in mei toch niet door.

Beurzen meteen omhoog

Het sluiten van een gedeeltelijke handelsdeal tussen de VS en China deed de koersen goed. De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke winsten gesloten. De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent hoger op 26.816,59 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 1,1 procent hoger gezet op 2970,27 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1,3 procent bij, op 8057,04 punten.