Het Democratische congreslid Alexandria Ocasio-Cortez ging vorige maand naar de kapper. De Washington Times vond de prijs niet kunnen.

‘EXCLUSIEF: zelfverklaarde socialist AOC smijt met geld voor duur kapsel’, zo titelde de Washington Times. De krant berekende dat het Congreslid zo’n 300 dollar in een dure kapperszaak in Washington had uitgegeven, fooi inbegrepen.

In het artikel zegt Richard Manning van een conservatieve non-profitorganisatie dat de Congresvrouw ‘socialisme preekt maar een geprivilegieerd leven leidt’. Bovendien maakt het artikel een vergelijking met de voormalige minister van Justitie Jeff Sessions. Hij liet zijn haar knippen bij de gesubsidieerde kappersdienst van de Senaat voor 20 dollar.

Het artikel erkent wel dat vrouwen doorgaans meer aangerekend worden voor een bezoek aan de kapper dan mannen. 

Kritiek

Het artikel krijgt kritiek op sociale media. ‘Sorry, je kunt geen schoonheidsidealen creëren waaraan vrouwen honderden of duizenden per jaar moeten uitgeven om presentabel te worden beschouwd, en ons dan daarvoor haten’, tweet de feministische schrijfster Jessica Valenti.

 

Als het haar van AOC er onverzorgd zou uitzien, dan zou dat volgens Valenti het verhaal worden. Vrouwen in de politiek kunnen met andere woorden nooit winnen met hun uiterlijk.

De professor psychologie Renee Engeln ziet hetzelfde mechanisme aan het werk. ‘We leren vrouwen dat mooi zijn het belangrijkste is, maar we bekritiseren ze als ze aan die druk toegeven’, zegt ze aan The Washington Post.

Alexandria Ocasio-Cortez, die eerder ook al gelijkaardige kritiek kreeg op haar kleding, speelt de bal terug. Op Twitter stelt ze dat vicepresident Mike Pence ‘belastinggeld - goed voor duizenden knipbeurten - uitgaf op een trip naar de golfbanen van Trump’. ‘Ik vraag me af of de Republikeinen evenveel om corruptie geven als om een knipbeurt van een vrouw.’