Dader steekpartij winkelcentrum Manchester verdacht van terrorisme
Het winkelcentrum Arndale in Manchester Foto: EPA-EFE

De man die gearresteerd werd na de steekpartij in het Arndale winkelcentrum in Manchester, wordt verdacht van terrorisme. De politie bevestigt dat drie gewonden naar het ziekenhuis werden gebracht.

Rond 13 uur Belgische tijd verwondde een man met een mes meerdere mensen in een winkelcentrum in het centrum van Manchester. Er vielen geen doden, maar drie gewonden moesten naar het ziekenhuis voor verzorging. Een vierde slachtoffer kon ter plekke worden verzorgd. De politie rukte massaal uit, ook werd een helikopter ingezet. Op sociale media waren beelden te zien van ambulances die af en aan reden.

Een 41-jarige man werd gearresteerd. Na verhoor verklaarde de politie dat hij verdacht wordt van terrorisme. 'Aanvankelijk werd hij opgepakt op basis van het plegen van een gewelddadige aanval, maar dat is nu gewijzigd naar het voorbereiden en uitvoeren van een daad van terreur', zei de politie vrijdagmiddag tegen journalisten. Zijn motief is evenwel niet duidelijk, de man stond niet gevlagd bij de antiterreurdiensten van de politie.

Getuigen vertellen in Britse media hoe mensen schreeuwend wegliepen van de man, die ook zelf aan het roepen was. Volgens sommigen ging het om racistische opmerkingen.

De Vlaamse Kathleen Valkeniers, op vakantie in Manchester, was in de buurt van het winkelcentrum.  'Het winkelcentrum is helemaal afgezet', vertelt ze over de telefoon. 'Wij zaten op restaurant recht tegenover het winkelcentrum toen de aanval plaatsvond. We konden niet uit het restaurant, alles was afgezet. Alle wegen naar het winkelcentrum werden ook afgesloten.'