Nike trekt stekker uit omstreden Nike Oregon Project
De Nederlandse Sifan Hassan na de finish op de 1.500 meter op het WK in Doha. Ze behaalde goud. Foto: AFP

Sportkledinggigant Nike trekt zich terug uit het atletiekproject Nike Oregon Project. Het bedrijf kwam onder vuur te liggen nadat hoofdcoach Alberto Salazar vier jaar geschorst werd na bewezen dopinginbreuken.

De grenzen van de atletiek verleggen. Dat was het doel van het Nike Oregon Project (NOP) in het Amerikaanse Portland. Het atletiekproject, met focus op langeafstandslopers, was het voorbije decennium succesvol, maar kwam de laatste jaren steeds vaker onder vuur te liggen. De trainingsgroep voor duursporters maakte namelijk gebruik van de laatste nieuwe trainingsmethoden - al dan niet binnen het toelaatbare. Er zou ook met medische data geknoeid zijn.

Vorige week werd de hoofdcoach en grondlegger, Alberto Salazar, vier jaar geschorst door de Amerikaanse instanties. Volgens het Amerikaanse dopingagentschap maakte een van de bekendste atletiekcoaches (die wereldtoppers als Mo Farah trainde), zich schuldig aan meerdere dopinginbreuken. Ook een dokter die de atleten begeleidde in het project van Nike, werd vier jaar geschorst.

Nike kwam onmiddellijk onder vuur te liggen, maar benadrukte ‘op geen enkele manier aan doping meegewerkt te hebben’ en dat het bedrijf ‘Salazar steunt in zijn beroep’.

Sifan Hassan

Het werd snel duidelijk dat het bedrijf zich aan het project dreigde te verbranden. Na aanhoudende kritiek trekt de sportgigant zich nu toch terug. Dat heeft Nike-topman Mark Parker aan het magazine Runner’s World laten weten. ‘De aanhoudende, niet onderbouwde beschuldigingen zorgen ervoor dat de atleten zich niet kunnen focussen op trainingen en wedstrijden’, schrijft Parker. De baas van het sportmerk schrijft verder dat er geen sprake is van georkestreerd dopinggebruik en dat dit door onderzoeksinstanties ook niet is aangetoond.

Nike heeft aangegeven de betrokken atleten te helpen bij het vinden van nieuwe begeleiding. Ook de Nederlandse atlete Sifan Hassan, die op het WK goud op de 1.500 en 10.000 meter haalde, moet op zoek naar nieuwe begeleiding. Aan de Nederlandse omroep NOS zegt haar management dat haar toekomst nog onduidelijk is. ‘Tot eind oktober verblijft ze in Addis Abeba.’ De 26-jarige hardloopster onderstreepte in Qatar dat ze een ’schone’ atlete is. ’Ik heb nooit iets fouts genomen, mij is nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets verdachts gezien.’

Kara Goucher, de ‘klokkenluider’ in de dopingzaak rond Salazar, pleitte eerder deze week al voor de opheffing van NOP in de huidige vorm. ‘Maak er een einde aan. Huur nieuwe, betrouwbare coaches in en geef het een herstart’, betoogde de oud-atlete.