Van de Alpen tot de Adriatische kust: Slovenië opent nieuwe groene fietsroute

Vanaf 1 november opent Slovenië een nieuwe fietsroute die toeristen langs enkele duurzame plekken in het land brengt.

De route Bike Slovenia Green is opgebouwd uit een reeks dagtrips langs bestemmingen die het Slovenia Green-certificaat hebben, zo meldt het persbericht. Voor het certificaat worden kandidaten beoordeeld op criteria zoals authenticiteit, duurzaamheid en milieubescherming.

De route start in het bergdorp Kransjska Gora in de Julische Alpen en gaat vandaar door het Triglav National Park naar Lake Bled en Lake Bohinj. Na de Soca-vallei volgt de route de Italiaanse grens naar het dorp Šmartno in de bekende wijnregio Brda. Dan volgt de Karst-regio met Komen en Lipica om te eindigen in de Adriatische kuststad Koper.

‘Deze route stopt op plaatsen waar verantwoordelijke praktijken prioriteit zijn, maar het zijn ook ongelofelijke plaatsen om door en naartoe te fietsen’, zegt Jan Klavora van Visit GoodPlace aan Lonely Planet. De reisorganisator was mee betrokken bij het project. Volgens hem loopt de route vooral langs rustige landwegen en fietspaden.

Slovenië profileert zich al langer op duurzaam toerisme. In 2016 werd de hoofdstad Ljubljana tot Green Capital of Europe benoemd, en werd Slovenië onderscheiden als ‘’s werelds meest duurzame land’.