De Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali heeft de Nobelprijs voor de Vrede 2019 gewonnen. Door zijn inspanningen kon een jarenlang etterende wond in de Hoorn van Afrika eindelijk genezen.

Het waren redelijk unieke beelden: de Ethiopische premier Abiy Ahmed en zijn Eritrese tegenhanger Issaias Afwerki die elkaar in juli 2018 knuffelden tijdens een ontmoeting in de Eritrese hoofdstad Asmara. Het was de eerste diplomatieke toenadering tussen de buurlanden, sinds de jaren negentig. Een meedogenloze en bloederige grensoorlog tussen 1998 en 2000 liet een diepe breuk achter tussen Ethiopië en Eritrea. BIj het hardnekkige conflict verloren honderdduizend mensen het leven. 

Vandaag is de pas 43-jarige premier beloond met de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn enorme inspanningen. Ahmed, die premier is sinds 2018, speelde een cruciale rol in het vredesakkoord met buurland Eritrea. Door toegevingen aan Eritrea kon een jarenlang etterende wond in de Hoorn van Afrika eindelijk genezen. Door zijn inspanningen kwam er voor het eerst rust in de regio. 'Het Nobelprijscomité hoopt dat dit een krachtig signaal kan zijn voor de landen'. De prijs is ook bedoeld om 'iedereen die meewerkt aan vrede en verzoening in Ethiopië en in Oost- en Noord-Afrika te erkennen, klinkt het nog.

Hoe een decennialang conflict ten einde kwam

De Ethiopische premier Abiy Ahmed kondigde bij zijn aanstelling ingrijpende hervormingen aan. Ook de noodtoestand werd opgeheven. Hij probeert alle bevolkingsgroepen in het sterk verdeelde land een stem geven. Zijn ministersploeg telt evenveel vrouwen als mannen. Abiy Ahmed stuit wel op weerstand.

Zijn hervormingsdrang gaat nog verder: dit jaar heeft de premier een rol als bemiddelaar opgenomen bij de totstandkoming van de machtsdeling tussen burgers en militairen in buurland Soedan.

Er waren dit jaar 301 kandidaten voor de Nobelprijs voor de vrede. De bekendsten onder hen waren de Amerikaanse president Donald Trump, en klimaatactiviste Greta Thunberg. Ook de jonge vredesactivisten Hajer Sharief uit Libië, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong werden vaak genoemd. Genomineerde organisaties waren onder meer Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition.

Vorig jaar wonnen Denis Mukwege en Nadia Murad Basee de Nobelprijs voor de Vrede ‘voor hun inspanningen om seksueel geweld als wapen in oorlogen en gewapende conflicten te beëindigen’.

De prijs wordt traditioneel uitgereikt in de Noorse hoofdstad Oslo op 10 december, de verjaardag van de dood van Alfred Nobel. Hij is de uitvinder van het dynamiet en eveneens de bezieler van de Nobelprijzen.