Elke dag denderen treinen door een smalle straat in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Tot groot jolijt van de toeristen. Maar daar komt nu een einde aan.

Langs het spoor in de stad zijn cafés ontstaan voor de toeristen die naar de trein willen kijken. Verkopers bieden snacks aan, bezoekers gaan op de sporen zitten.

De situatie is te gevaarlijk, oordelen de autoriteiten. De trein rijdt maar op enkele centimeters afstand van de gebouwen. Om niet geraakt te worden, moeten mensen zichzelf op tijd in veiligheid brengen. Maar sommige toeristen zijn onvoorzichtig. Ze proberen een selfie te nemen met de aankomende trein op de achtergrond.

Volgens de staatsmedia moest een trein zondag nog een noodstop uitvoeren om geen toeristen te raken. Daarmee was de maat vol. De cafés moeten dicht. Ze zouden ook niet in orde zijn met de regelgeving.

Donderdag zijn nieuwe borden geplaatst die voorbijgangers waarschuwen dat ze geen foto’s of video’s mogen maken in het ‘gevaarlijke gebied’.

Toeristen en café-uitbaters reageren teleurgesteld op de beslissing. ‘Ik ben erg gefrustreerd omdat ik er geen foto kan nemen’, zegt de Maleisische toerist Mustaza bin Mustapha.

Le Tuan Anh, die een café in zijn huis had geopend, zegt dat er nooit zware ongevallen zijn gebeurd. ‘In vergelijking met de verkeerschaos elders in de stad is het hier veel veiliger.’

Hanoi sluit cafés in ‘treinstraat’ door selfietoerisme
Foto: AFP