Emma Meesseman, MVP van WNBA-finale, blijft bescheiden: 'Ben gewoon speelster die haar ploeg heeft geholpen'
Emma Meesseman (rechts) in duel met Jasmine Thomas. Foto: AFP

Emma Meesseman en Kim Mestdagh (die niet in actie kwam) hebben Belgische basketbalgeschiedenis geschreven: ze veroverden met de Washington Mystics na een beklijvende vijfde wedstrijd de WNBA-titel. Bovendien is Meesseman verkozen tot MVP, 'Most Valuable Player'.

Emma Meesseman werd verkozen tot MVP (Most Valuable Player) van de WNBA-finale. De 26-jarige Belgian Cat was in de play-offs goed voor een knap gemiddelde van 19 punten, 6 rebounds en 2 assists per wedstrijd. In de 23-jarige geschiedenis van de WNBA is ze de eerste Europese speelster die tot MVP wordt uitgeroepen. Op de Australische Lauren Jackson (2010, Seattle Storm) na waren het allemaal Amerikanen die werden verkozen tot beste speelster van de finale.

In de beslissende vijfde wedstrijd van de finale werd Emma Meesseman topschutster met 22 punten (9 op 13 shots), 3 rebounds, 3 assists en 2 blockshots. In de play-offs kreeg de West-Vlaamse sterkhoudster van de Mystics op Twitter onder meer complimenten van ‘King’ LeBron James. Coach Mike Thibault noemde Meesseman eerder al het ontbrekende puzzelstukje. 

De Belgian Cat bleef zoals altijd ijzig kalm en bescheiden toen ze de MVP-trofee kreeg. 'Ik ben niet het ontbrekende puzzelstukje, ik ben gewoon een speelster die haar ploeg geholpen heeft om het kampioenschap te winnen', verklaart ze. ‘Ik heb geluisterd naar de coach en mijn shotjes gepakt. De ploegmaats speelden me ook goed aan. De WNBA-titel winnen in mijn zesde jaar in Washington is het belangrijkste. Dit team is mijn familie’, zei Emma Meesseman. Mama Sonja Tankrey, Belgische Speelster van het Jaar in 1982, was in Washington aanwezig.

Ook voor de micro van Sporza reageerde Meesseman kort. 'Hoe ik mij voel? Amazing (lacht). Maar ook tamelijk leeg. Ik ben vooral verlost van alle spanning en stress. We zijn kampioen, wat valt er nog te zeggen? We zijn één van de beste ploegen van de wereld.'

Finale tegen Connecticut Sun

De eerste helft van de beslissende wedstrijd van de WNBA-finals tussen Washington Mystics en Connecticut Sun bracht vanaf de eerste minuut een nagelbijter, nervositeit en vooral intensiteit. De Mystics keken direct tegen een 4-8 achterstand aan, maar reageerden alert. Vooral dankzij de sterk ingekomen Emma Meesseman ging het na 10-13 naar 15-15 en een 23-20 bonusje na het eerste kwart.

Connecticut Sun liet evenwel niet begaan en was vooral niet onder de indruk. Alyssa Thomas en vooral Jonquel Jones hielden de Sun in een spannend Connecticut in dat tweede schuifje bijna constant op voorsprong: 30-32 en 36-38. Elena Della Donne en Natasha Cloud scoorden wel voor Washington Mystics, maar Connecticut Sun trok toch de rust in met een 42-43 score.

Emma Meesseman, MVP van WNBA-finale, blijft bescheiden: 'Ben gewoon speelster die haar ploeg heeft geholpen'
Foto: AFP

Het team uit de Amerikaanse hoofdstad kwam tevens niet scherp uit de kleedkamer. Jonquel Jones heerste in the paint en leidde de Sun snel naar een 44-53 voorsprong. Washington hing in de touwen. Elena Delle Donne scoorde, maar het was vooral Emma Meesseman die de Mystics op sleeptouw nam. Jonquel Jones verdween met vier fouten naar de bank en #PlayoffEmma leidde Washington naar 58-58. Connecticut Sun trok via Courtney Williams toch het laatste kwart in met 62-64.

Jonquel Jones nam bij Connecticut terug plaats op het parket, scoorde en loodste haar team naar 67-70. Natasha Cloud liet niet begaan en samen met Elena Delle Donne en Emma Meesseman stuwde zij Washington Mystics na een 13-2 tussenspurt naar een 80-72 voorsprong. Na een schitterende korf van Emma Meesseman, en na 85-78, lag de weg naar de winst (89-78) definitief vast en kon het feestje in Washington van start gaan.

Ann Wauters, WNBA-kampioen in 2016 en in Washington aanwezig, heeft meteen twee collega-Cats als opvolgers. ‘Waanzin, en verdiende zege en titel’, gaf Wauters uit de Amerikaanse hoofdstad mee.