Democraten eisen documenten van energieminister van Trump in impeachment-onderzoek
Amerikaans minister van Energie Rick Perry. Foto: REUTERS

In de Verenigde Staten hebben de Democraten nu ook van de Amerikaanse minister van Energie Rick Perry documenten geëist in het kader van het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. De voorzitters van de drie commissies van het Huis van Afgevaardigden hebben Perry gedagvaard en willen dat hij hen de documenten – voornamelijk met informatie over ontmoetingen met Oekraïense vertegenwoordigers en beslissingen over Oekraïne – uiterlijk tegen 18 oktober bezorgt.

‘Indien u zich hiernaar weigert te schikken, zelfs indien u dat doet op verzoek van de president of het Witte Huis, zal dit worden gezien als een belemmering van de werkzaamheden van het Congres en zal dit tegen u en de president kunnen worden gebruikt’, schrijven Adam Schiff, Elijah Cummings en Eliot Engel in hun mededeling.

‘Recente artikels hebben vragen doen rijzen over de rol die u mogelijk heeft gespeeld, door de boodschap van de president aan zijn Oekraïense ambtgenoot zonder nuances over te brengen’, vervolgen ze, daarmee verwijzend naar het controversiële telefoontje tussen Trump en Volodimir Zelenski. Tijdens dat gesprek – dat op aanraden van Perry zou hebben plaatsgevonden – vroeg de Amerikaanse president aan Zelenski om een onderzoek te voeren naar Joe Biden, die het mogelijk bij de presidentsverkiezingen in 2020 tegen Trump zal opnemen, en naar de zakelijke activiteiten van diens zoon Hunter in Oekraïne. De president raadde zijn Oekraïense collega aan om daarover contact op te nemen met zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

In hun mededeling refereren de Democraten voorts aan het feit dat Perry ervan verdacht wordt druk te hebben uitgeoefend om bepaalde personen in de directiestructuur van het Oekraïense staatsenergiebedrijf op te nemen.