camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Een eigengereide keuze

Twee Nobelprijzen voor de Literatuur waren er dit jaar te begeven. Ze gingen naar twee grote schrijvers: de Poolse Olga Tokarczuk en de Oostenrijker Peter Handke. Maar ook: alweer twee blanke Europeanen die elk 825.000 euro verdienen.

Is dit de vernieuwing die ons beloofd was na de desastreuze #MeToo- en fraudesoap die de Zweedse Academie vorig jaar teisterde? De stijl van de aankondiging gisterenmiddag in Stockholm was alvast frisser dan gewoonlijk, met meer uitleg, meer informatie en zelfs een soortement persconferentie.

Velen hadden twee vrouwelijke laureaten verwacht, of een Afrikaan, of een Aziaat, of toch een niet-Europeaan. Ze zijn eraan voor de moeite. De compleet scheefgetrokken man-vrouwverhouding blijft: de teller staat op 15 vrouwen en 114 mannen sinds de eerste prijsuitreiking in 1901.

De Zweedse Academie blijft een eigengereide koers varen. De laureaten zijn geen veilige keuzes. Bij beide komt de politiek – en dus de controverse – om de hoek kijken, maar hun literaire kwaliteit staat buiten kijf.

Met Peter Handke bekroonde de academie een man die enkele jaren geleden zelfs nog voor de afschaffing van de prijs ijverde, omdat het ‘een valse canonisering’ is, en omdat de winnaars op hem weinig indruk maken.

De podcasts van De Standaard