Nieuw kookboek is erop gericht om KVLV diverser te maken
Foto: Getty Images/iStockphoto

Vrouwenorganisatie KVLV, bekend van ‘Ons kookboek’, heeft een nieuw receptenboek uit, waarin de wereldkeuken wordt ontdekt. De KVLV hoopt zo de drempel te verlagen voor wie een andere herkomst heeft.

‘Ons kookboek’ is al meer dan negentig jaar een vaste waarde in Vlaamse gezinnen. Maar omdat er niet altijd Vlaamse kost op tafel moet komen, is er nu ook het kookboek ‘Wereldgerechten’. Met die nieuwe uitgave wil de KVLV de werking van lokale afdelingen diverser maken en contacten faciliteren met vrouwen van buitenlandse herkomst of met een ander levenspatroon.

‘Koken en eten is iets wat mensen verbindt. Het is dus het ideale moment om anderen te leren kennen, begrijpen en eventuele vooroordelen te slopen’, vertelde KVLV-woordvoerster Caroline Audoor bij de voorstelling in het sociaal restaurant van De Ruimtevaart in Leuven.

‘Via workshops, die begeleid zullen worden onder meer door degenen die de recepten in het boek aanbrachten, willen we in deze superdiverse samenleving meer contacten leggen met mensen uit andere culturen, taalgroepen en levenspatronen.’

Op dit ogenblik hebben al een veertigtal lokale afdelingen de workshop ‘Wereldgerechten’ gepland. Audoor is ervan overtuigd dat er nog vele zullen volgen.

Drempelverlagend

Anna Raymaekers van De Ruimtevaart bevestigt dat de kook- en eetsessies in het sociaal restaurant uitstekend geschikt blijken te zijn om mensen samen te brengen. ‘Op dergelijke momenten zie je bijvoorbeeld dat de taaldrempel voor mensen van een andere herkomst plots veel lager is dan anders.’

Het boek bevat de favoriete recepten van een aantal deelnemers, aangevuld met een persoonlijk verhaal. Raymaekers hoopt dat de workshops die KVLV gaat organiseren drempelverlagend zullen werken voor mensen met een andere herkomst om in dergelijke organisaties te stappen.