Het Europees Parlement heeft de kandidatuur van de Franse kandidaat-Eurocommissaris Sylvie Goulard definitief verworpen. Dat is een pijnlijke zaak voor de Franse president Emmanuel Macron.

De Française moest twee hoorzittingen afleggen, maar kon niet overtuigen. Ze verloor een geheime stemming in de parlementaire commissies Interne Markt en Industrie met 82 stemmen tegen en amper 29 voor.

Macron had met Goulard een van zijn vertrouwelingen op een sleutelpositie in de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen gemanoeuvreerd. Als het parlement groen licht had gegeven, was Goulard Eurocommissaris voor Interne Markt en Industrie én Defensie en Onderzoek geworden.

De Franse president vindt dat zijn kandidaat het slachtoffers is van een 'politiek spel dat de hele Europese Commissie raakt'. Later zei Macron op een persconferentie: 'Wat heeft er gespeeld? Wrok. Kleinzieligheid misschien. Maar ik moet het begrijpen. Ik heb gestreden voor een portefeuille en heb drie namen op tafel gelegd. Men zegt mij: "die naam is formidabel", men neemt die aan en vervolgens zegt men mij "we willen die niet meer". Dat moet men mij eens uitleggen.'

Macron zal de zaak met Ursula von der Leyen bespreken, die de nieuwe Europese Commissie gaat leiden. Goulard zelf reageert kort op Twitter: 'Ik heb kennis genomen van de beslissing van het Europees Parlement, met respect voor de democratie'.

Het grootste struikelblok van Goulards kandidatuur was een lopende gerechtelijke procedure in Frankrijk. Speurders onderzoeken of medewerkers van haar MoDem-partij tussen 2009 en 2017 fictief tewerkgesteld werden toen Goulard zelf Europarlementslid was. Ze stortte daarvoor al 45.000 euro terug aan het Parlement.  Ook de hoge vergoedingen die ze tussen 2013 en 2016 opstreek voor haar werk bij de Amerikaanse denktank Berggruen, speelden haar parten.

Dat de verkozenen van het uiterst-rechtse Rassemblement National haar zouden aanvallen, stond in de sterren geschreven. Maar ook de christendemocratische en sociaaldemocratische fracties pakten Goulard keihard aan. Bij die twee grote fracties steekt men niet weg dat Goulard ook de prijs betaalt voor het feit dat Macron het systeem van de Spitzenkandidaten kelderde en dat haar liberale Renew-fractie de Hongaarse en Roemeense kandidaten naar huis stuurde.