Vrouw Amerikaanse diplomaat ‘moet niet terugkeren naar VK’ na dodelijk ongeval
Foto: AP

De vrouw van een Amerikaanse CIA-agent in het Verenigd Koninkrijk reisde een paar dagen na een dodelijk ongeval terug naar de VS. Ze wordt verdacht de aanrijder te zijn, maar president Trump zegt dat ze niet moet terugkregen naar het VK.

Harry Dunn (19) stierf op 27 augustus na een dodelijk ongeval op de Britse wegen. De vermoedelijke aanrijder, Anne Sacoolas, is de vrouw van een Amerikaanse diplomaat en geniet ook diplomatieke onschendbaarheid. Ze verliet enkele dagen na het ongeval het land, maar het Verenigd Koninkrijk vraagt dat ze terugkomt zodat ze kan worden ondervraagd door de politie.

De Britse premier Boris Johnson vroeg aan de Amerikaanse president Donald Trump om de diplomatieke immuniteit op te heffen. De familie van het slachtoffer wil een actie starten om de vrouw terug naar het VK te krijgen voor verhoor.

In geheime nota’s van Trump, die een fotograaf van de Washington Post op beeld kon vastleggen tijdens een persconferentie, staat te lezen dat de vrouw niet moet terugkeren. ‘Als de vraag wordt gesteld: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet al weten aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dat de vrouw van een werknemer van de Amerikaanse overheid niet zal terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk.’

In een tweede paragraaf staat: ‘De vrouw van de werknemer van de Amerikaanse overheid moet zelf beslissen, in samenspraak met haar advocaat, of ze zich ter beschikking zal stellen van de Britse autoriteiten.’

Toen Trump de vraag kreeg van journalisten gaf hij niet de voorbereide antwoorden: ‘Het is een erg complexe zaak, een jonge man liet het leven. De persoon die aan het stuur zat, heeft diplomatieke immuniteit. We gaan eerstdaags met haar praten om te zien wat we kunnen doen, maar het was een ongeluk. We gaan met haar afspreken om te zien wat we kunnen doen zodat er genezing kan zijn.’ Hij zei ook dat het voorkomt dat Amerikanen soms aan de verkeerde kant van de weg rijden in het VK.