Techgigant Apple heeft een app verwijderd uit zijn app store waarmee betogers in Hongkong de bewegingen van de politie konden volgen.

Techreus Apple heeft de populaire tracking-app HKMap.Live uit de app store van Hongkong verwijderd. Dat laat de app-ontwikkelaar op Twitter weten. Volgens Apple werd de app gebruikt om de politie ‘in een hinderlaag te lokken’. HKMap.Live ontkent dat.

De applicatie wordt gebruikt door demonstranten om de locatie van de politie aan elkaar door te geven of te laten weten welke straten afgesloten zijn. De gegevens worden via crowdsourcing verzameld - net zoals bij de populaire navigatie-app Waze elke gebruiker kan aangeven waar er een ongeval heeft plaatsgevonden.

Apple laat in een statement weten dat de app ‘een bedreiging vormde voor de openbare veiligheid’ en dat hij gebruikt werd om ‘de politie in een hinderlaag te lokken’. De ontwikkelaar zegt dat er geen enkel bewijs is voor de beschuldigingen van Apple en spreekt over censuur.

Druk van China

De beslissing van de Amerikaanse techreus is opvallend. Het bedrijf werd de voorbije week enorm onder druk gezet door de Chinese staatsmedia, gecontroleerd door de Chinese communistische partij. Ze beschuldigden Apple ervan partij te kiezen voor de betogers. De app werd onder meer ‘giftig’ genoemd.

Het Chinese Volksdagblad, de officiële spreekbuis van de communistische partij in China, beschuldigde Apple woensdag zelfs van hulp aan de ‘relschoppers’. ‘Niemand wil Apple meeslepen in de aanhoudende onrust in Hongkong, maar er is reden om aan te nemen dat Apple business mengt met politiek en zelfs illegale feiten. Apple moet nadenken over de gevolgen van zijn onverstandige en roekeloze beslissing.’

Android

Toch zal de omstreden beslissing van Apple waarschijnlijk weinig effect ressorteren. Er bestaan nog andere, gelijkaardige groepen, met duizenden volgers, op socialemedia-app Telegram. Een gelijkaardige Android-versie van de app is bovendien wel nog beschikbaar via Google Play.

De regering in Hongkong, getrouw aan het Chinese overheidsapparaat, zette de voorbije weken steeds meer politie in om de antiregeringsbetogingen te ontmoedigen. HKMap.Live heeft daardoor belangrijke rol gespeeld bij de betogingen, althans om de betogers te helpen om de politie ontwijken.