Geen dreiging met aanslag, Vlaams Parlement nodeloos ontruimd
Foto: BELGA

De man die opgepakt werd op verdenking van de bommelding dinsdag in het Vlaams Parlement, heeft nooit gedreigd met een aanslag. Dat meldt het Oost-Vlaamse parket. De man belde in het Engels voor inlichtingen en had zijn identiteit opgegeven. 'We nemen dergelijke zaken altijd ernstig', laat parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) weten.

De verdachte werd geïdentificeerd en gelokaliseerd binnen de afdeling Gent, meldde het parket woensdag. Hij werd opgepakt en verhoord, maar nu blijkt dat het parlement nodeloos werd ontruimd.

‘Uit de materiële en objectieve elementen van het grondig gevoerde onderzoek en uit de diverse verhoren, blijkt geen sprake te zijn van enige bommelding of dreiging met een aanslag’, zegt het parket.

‘Het gevoerde gesprek werd integraal opgenomen op de telefoon van de betrokken man, via een app die ieder telefoongesprek automatisch opneemt’, zegt persmagistraat An Schoonjans.

'Geen enkele dreiging'

Schoonjans: ‘Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging. De tijdsduur van de opname stemt volledig overeen met de tijdsduur die blijkt uit de resultaten van het telefonieonderzoek verstrekt door de provider.’

De man mocht woensdagavond beschikken.

Blijkbaar had een medewerker (m/v) van het Vlaams parlement het telefoontje helemaal verkeerd ingeschat. Volgens de diensten van het parlement was er immers gedreigd met een aanslag en was er mogelijk een link met de viering van veertig jaar Koerdisch Instituut die dinsdag om 16 uur zou plaatsvinden in het gebouw.

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) blijft achter de beslissing van dinsdag staan. 'Ik had geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen. We nemen dergelijke zaken altijd ernstig', laat Homans aan Belga weten.