De vermoedelijke dader van de aanslag in Halle, in het zuidoosten van Duitsland, heeft een week geleden een antisemitisch manifest gepubliceerd. Daarin vernoemt hij de synagoge die hij aanviel. Het was een extreemrechtse terreuraanval, zegt minister van Justitie Christine Lambrecht.

De directeur van het terrorismeobservatorium SITE, Rita Katz, heeft op Twitter gemeld dat ‘het document klaarblijkelijk een week geleden is gepubliceerd, op 1 oktober’. Volgens haar staan er foto’s in van wapens en munitie, waaronder zelfgemaakte wapens, en drukte de auteur zijn wil uit om ‘zo veel mogelijk niet-blanken te doden, en dan liefst joden’.

Volgens de Duitse krant Die Welt is de tekst ongeveer tien pagina’s, geschreven in het Engels. Er staat specifiek in dat de dader de synagoge van Halle wilde aanvallen op de joodse feestdag Jom Kipoer, en die aanslag zelf wilde overleven. De dader heeft de aanslag live uitgezonden op gamingsite Twitch. Hij zei in die video onder meer dat ‘de joden de schuld van alles’ zijn. Op de beelden is ook te zien hoe hij gefrustreerd geraakt als zijn zelfgemaakte wapens blokkeren. Meerdere keren richt hij zijn wapen op iemand, maar kan hij geen schoten lossen. 'Ik heb zeker bewezen hoe absurd zelfgemaakte wapens zijn', zegt hij op een bepaald moment.

De vermoedelijke dader werd gisteren opgepakt. Het gaat om een 27-jarige Duitser, Stephan B., met een extreemrechtse achtergrond. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer sprak van een antisemitische aanslag door een ‘sympathisant’ van extreemrechts. De man doodde twee mensen bij de aanslag, een 40-jarige vrouw nabij de synagoge, en een 20-jarige man in een kebabzaak. Twee mensen raakten gewond en moesten geopereerd worden. Volgens federaal procureur Peter Frank wou de schutter een bloedbad aanrichten. Maar hij geraakte de synagoge niet binnen. In zijn auto werd vier kilogram explosieven gevonden. De schutter wordt aangeklaagd voor twee moorden en negen moordpogingen, zei de procureur.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bracht donderdag een bezoek aan de synagoge. Hij riep de Duitsers zich tegen extremisme moeten verzetten.