Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal
Foto: AFP
Donderdag vindt de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Iran en Cambodja plaats. Voor de eerste keer in 40 jaar mogen ook Iraanse vrouwen plaatsnemen op de zitjes in het nationale Azadi Stadion.

Dat kan nadat Iran haar decennialange stadionverbod opgaf onder druk van de wereldvoetbalorganisatie Fifa. Die dreigde ermee het land te schorsen als het zijn decennialange uitsluitingsbeleid tegenover vrouwen (‘male-only policy’) bleef aanhouden. Kort na de Iraanse Revolutie in 1979 kregen Iraanse vrouwen het verbod om nog langer sportstadions te betreden.

Het blauwe meisje

FIfa's dreigement volgde op de dood van Sahar Khodayari (29), een jonge vrouwelijke voetbalfan. Khodayari, beter bekend als ‘het blauwe meisje’, trachtte verkleed als man een voetbalmatch van haar favoriete team Esteghlal Teheran FC bij te wonen. Ze werd betrapt en kreeg zes maanden celstraf. Uit protest stak ze zichzelf in brand. Ze bezweek aan haar verwondingen 

Mede door het stadionverbod heeft de wereldvoetbalbond Fifa nooit belangrijke internationale toernooien toebedeeld aan Iran. Maar ondanks verschillende ultimatums en beloftes van voormalig voorzitter Sepp Blatter en diens opvolger Gianni Infantino, bleef de Fifa terughoudend met echte sancties.

Volgens het staatspersagentschap IRNA waren de 3.500 voorziene tickets in een mum van tijd uitverkocht. Daarop werden er nog een duizendtal extra vrijgegeven. De 5.000 vrouwelijke supporters zullen volgens het Iraanse persagentschap Fars zullen de vrouwen van de mannen worden gescheiden en door 150 vrouwelijke politie-agenten worden bewaakt.

Lange weg te gaan

Veel Iraanse vrouwen uitten op sociale media hun vreugde en zagen de beslissing als een succes in de strijd tegen discriminatie van vrouwen in Iran.

Al is er volgens critici nog een lange weg te gaan. Het Azadi Stadion kan een 80.000-tal toeschouwers aan, terwijl er 'slechts' een 5.000-tal vrouwen worden toegelaten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het dan ook over een 'cynische publiciteitsstunt' van het regime om haar imago na de dood van Khodayari op te poetsen.  

De mensenrechtenorganisatie eist bovendien dat vrouwen tot eender welke voetbalmatch worden toegelaten. Het Iraanse regime stemde immers enkel in met een opheffing van het stadionverbod voor de WK-kwalificatiematchen. Wedstrijden voor de Aziatische Champions League of voor de Iraanse voetbalcompetitie blijven vooralsnog een exclusieve mannenaangelegenheid.