Tunesische presidentskandidaat vrijgelaten vlak voor tweede verkiezingsronde
Foto: Belga
Het Hof van Cassatie in Tunis beval woensdag de vrijlating van presidentskandidaat Nabil Karoui. Karoui strijdt komende zondag om het Tunesisch presidentschap.

Vier dagen voor de tweede ronde van de Tunesische presidentsverkiezingen heeft de mediamagnaat onder luid gejuich van honderden supporters de gevangenis verlaten. Daar werd hij sinds augustus vastgehouden op verdenking van corruptie. De zaak is nog steeds lopende, maar Karoui ontkent de aanklacht.  

Strijd om het presidentschap

De controversiële mediaman bracht de eerste verkiezingsronde eind september dus in de gevangenis door. Toch behaalde hij 15,6 procent van de stemmen. Zo eindigde hij op de tweede plaats na Kais Saied, een onafhankelijke professor in de rechten, die 18,4 procent van de stemmen behaalde. Saied wordt gesteund door de gematigd islamistische partij Ennahda.

Beide heren nemen het zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegen elkaar op. De uitslag van de eerste ronde leek alvast de grote onvrede bij de bevolking te tonen over de heersende klasse in het land waar de Arabische Lente begon.

Kandidaat-regeringspartij

Karoui’s vrijlating kan het ook makkelijker maken voor zijn partij, Hart van Tunesië, om met Ennahda te onderhandelen over een eventuele regeringsvorming.

Afgelopen zondag vonden in Tunesië immers ook parlementsverkiezingen plaats. Volgens voorlopige resultaten van de Tunesische kiescommissie, behaalde Ennahda met 52 van de 217 zetels een nipte meerderheid. Ennahda maakte sinds de Tunesische lente in 2011 deel uit van verschillende regeringen. Ennahda behaalde zondag 17 zetels minder dan tijdens de vorige parlementsverkiezingen (2014).

Hart van Tunesië eindigde tweede met 38 zetels.

Net als bij de presidentsverkiezingen lijken de Tunesiërs ook tijdens de parlementsverkiezingen hun onvrede te hebben geuit over het huidige beleid. Opeenvolgende regeringen slaagden er immers niet in om de levensstandaard te verhogen of de openbare dienstverlening in de jonge democratie te verbeteren. Het lijkt erop dat hun partijen daar tijdens de voorbije stembusgang voor werden afgestraft.

Moeilijke opdracht

Dat de de regeringsvorming in Tunesië geen makkelijke opdracht wordt, staat vast. Zo hebben Ennahda en Hart van Tunesië al laten weten niet met elkaar te willen samenwerken.