Bij een aanslag in het Oost-Duitse stad Halle zijn woensdagmiddag twee mensen om het leven gekomen. De aanslag is volgens de minister van Binnenlandse Zaken antisemitisch en door rechts extremisme gemotiveerd. De dader filmde zichzelf tijdens zijn dodelijke tocht.

De dader van de aanval nabij een synagoge in het Oost-Duitse Halle had hoogstwaarschijnlijk een extreemrechts motief. Dat bevestigt de minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer. Bij de schietpartij voor de deur van een synagoge en in de buurt van een kebabzaak kwamen twee mensen om het leven. 

Aanvankelijk sprak de Duitse politie over meerdere daders. Na de schietpartij werd heel snel een eerste vermoedelijke dader opgepakt. Een andere dader (of zelfs daders) zouden toen nog op de vlucht geweest zijn. In die vlucht kaapte een man een taxi, en kreeg hij daarmee een ongeluk. Later werd de informatie van de politie gewijzigd: de autoriteiten gaan uit van een enkele dader - de man die de taxi kaapte.

De bronnen van de Duitse kranten wijzen er wel op dat momenteel nog onderzocht wordt of de man medeplichtigen of andere helpers had.

Extreemrechts

Volgens bronnen van de Duitse krant Der Spiegel gaat het om een 27-jarige Duitser, Stephan B., afkomstig uit Saksen-Anhalt. Hij was niet bekend bij de politie of de binnenlandse veiligheidsdienst.

De dader heeft volgens de minister van Binnelandse Zaken en de veiligheidsdiensten een extreemrechtse achtergrond. Dat zou onder meer blijken uit de beelden van de aanslag die de moordenaar zelf heeft opgenomen met een helmcamera. De beelden zijn volgens politiebronnen 'een bewijs van een antisemitisch en extreemrechts motief'. De dader zou in de video meerdere keren joden uitschelden. Voor het begin van de schietpartij zou de schutter gezegd dat hebben dat 'Joden de kern van alle problemen zijn'.

 Computergame

'Hij moet zijn daad uitgebreid gepland hebben, maar gelukkig ging hij amateuristisch te werk', aldus de bronnen van Tagesspiegel. 'Als de man toch in de synagoge was binnengeraakt, dan was er een bloedbad gebeurd zoals in Christchurch'.  Der Tagesspiegel weet verder nog dat de schutter springstof in zijn auto had achtergelaten. Die auto staat nog in Halle. 

Rita Katz, directeur van de in de materie gespecialiseerde SITE Intelligence Group, meldde op Twitter dat de beelden van de schietpartij gepost werden op de site van een computergame. Daarmee zijn er enkele opvallende gelijkenissen met de aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, eerder dit jaar. Daarbij kwamen 51 mensen om.

Katz wijst er op Twitter verder ook nog op dat nog niemand de aanslag heeft opgeëist. Maar volgens haar informatie juichen extreemrechtse online groepen de aanslag al toe. Ze noemen de dader een 'heilige'. Ook Brenon Tarrant, de terrorist van Christchurch, en andere extreemrechtse terroristen kregen die titel.

 

In een eerste reactie vertelde een ooggetuige wat er gebeurd is. 'Een man viel de kebabzaak binnen, hij gooide iets dat op een granaat leek, maar het projectiel ontplofte niet', zei de persoon kort na de schietpartij tegen het Duitse televisiestation N-tv New. 'Daarna opende hij het vuur met een machinegeweer. De man die vlak naast me in de zaak stond, heeft het volgens mij niet overleefd. Ik kon me gelukkig verstoppen in het toilet.'

Naast de twee doden zouden verschillende gewonden gevallen zijn. De krant schrijft verder nog dat er ook een handgranaat zou ontploft zijn op het Joods kerkhof. De synagoge waar de schietpartij plaatsvond, ligt in in het noorden van de stad, ernaast ligt een Joodse begraafplaats.

De Joodse gemeenschap herdenkt vandaag Jom Kippoer, de belangrijkste Joodse feestdag. Op deze Grote Verzoendag, zoals Jom Kippoer ook genoemd wordt, belijden Joden hun zonden en vieren ze de vergeving.