Nobelprijscomité bedankt ‘The big bang theory’
De hoofdrolspelers uit The big bang theory. Foto: CBS

Het Nobelprijscomité heeft de komedieserie ‘The big bang theory’ dinsdag bedankt voor de positieve aandacht voor wetenschap.

Goran Hansson, de secretaris-generaal van het comité dat de Nobelprijzen uitreikt, zei dinsdag bij de uitreiking van de Nobelprijs voor Natuurkunde dat de show ‘de wereld van de wetenschap naar laptops en in huiskamers over de hele wereld heeft gebracht’.

De toespraak van Ulf Danielsson, lid van de academie, begon met de eerste regels van de titelsong van de reeks. Zo komt de tekst van het lied in de notulen van de Nobelprijzen. Het lied werd gemaakt door de Canadese rockband Barenaked Ladies en gaat over de evolutie van de aarde en de mens.

De serie was de afgelopen twaalf jaar de best bekeken komedie ter wereld. Het vertelt het verhaal van een vriendengroep: Dr Sheldon Cooper (Jim Parsons), Dr Leonard Hofstadter (Johnny Galecki), Dr Amy Farrah Fowler (Mayim Bialik), Dr. Bernadette Rostenkowski (Melissa Rauch), Dr. Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar), Howard Wolowitz (Simon Helberg) en Penny (Kaley Cuoco).

In de serie gaat het vaak over wetenschap, en er kwamen ook bekende wetenschappers in voor. Zo had de overleden natuurkundige Stephen Hawking een gastrol.

De Nobelprijs voor de Fysica ging dit jaar naar James Peebles, die beroemd werd door zijn werk aan modellen die de oorsprong van het heelal proberen verklaren (de Big Bang).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig