Er is een vermoedelijke dader geïdentificeerd van de bommelding in het Vlaams Parlement dinsdagnamiddag. Dat meldt het Brusselse parket. De bommelding onderbrak het begrotingsdebat.

De verdachte blijkt een man te zijn die in Oost-Vlaanderen woont. Het onderzoek naar de feiten wordt dan ook in handen gegeven van het parket Oost-Vlaanderen.

De bommelding kwam dinsdag via telefoon binnen, in het Engels. Samen met de politie besliste parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om de gebouwen van het parlement te ontruimen. De situatie werd ernstig genomen. De politie doorzocht alle lokalen met speurhonden, maar er werden geen explosieven gevonden.

Volgens Homans ging het niet om een grappenmaker. Er was dinsdag een vermoeden dat de bommelding gelinkt was aan een meeting van de Koerden in het Vlaams Parlement, en de nakende inval van Turkije in Syrië. Of dat klopt, is nog onduidelijk.

Homans wil met de procureur afspraken maken over mogelijke maatregelen. ‘Het is niet de bedoeling dat we elke week zo’n telefoontje krijgen.’ De laatste bommelding dateert van 2015.