Turkse troepen hebben woensdag de grens met Syrië overgestoken. Er zouden minstens vijftien doden gevallen zijn bij de lucht- en grondaanvallen. President Erdogan noemt de aanval 'proportioneel en verantwoordelijk'. Trump noemt het 'een slecht idee'. De VN komt vanmiddag bijeen.

'Een slecht idee', zo noemt Donald Trump de aanval van Turkije in het noordoosten van Syrië. De Amerikanse president minimaliseert de mate waarin de Amerikanen in het krijt staan bij de Koerden. Die hebben de Verenigde Staten jarenlang geholpen in de strijd tegen terreurorganisatie IS. 'Ze hielpen ons niet in de Tweede Wereldoorlog, in Normandië. Ze hebben ons geholpen (met gevechten, red.) in hun eigen land. Dat gezegd zijnde, wij vinden de Koerden leuk.' Trump voegde nog toe dat als Erdogan te ver gaat, er 'grote economische gevolgen' zullen zijn. Dat betekent: economische sancties. 

De YPG (Koerdische Volksbeschermingseenheden) controleert het gebied in Syrië waar Turkije is binnengevallen. Ankara beschouwt de YPG als een terreurmilitie, gelieerd aan de PKK. President Donald Trump kondigde maandag onverwacht aan dat de VS zijn troepen uit het betrokken grensgebied terugtrok. 

De Turkse president Erdogan zag zijn kans en kondigde amper twee dagen later de militaire operatie tegen Syrië aan. Het begon gisteren met luchtaanvallen, gesteund door mortiervuur. De inval, 'Operation Peace Spring' genoemd, heeft als doel 'de bedreiging van het YPG  en IS te elimineren, en Syrische vluchtelingen in Turkije onder te brengen in een veilige zone in de regio', klonk het in de communicatie van de Turkse president. 

Woensdagavond volgde de tweede fase. Ook grondtroepen trokken toen de grens met Syrië over. Volgens Turkse media gebeurde dat op vier plaatsen. Twee dicht bij het stadje Tel Abyad, de andere twee dicht bij het oostelijke Ras al Ain. 

In de eerste uren van het Turkse grond- en luchtoffensief verloren minstens vijftien mensen het leven. Dat heeft het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) gezegd. Het gaat volgens SOHR om acht burgers, onder wie twee kinderen. De andere doden zijn strijders van de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten, aldus het SOHR. De Koerden spreken tot nog toe van vijf doden. Meer dan veertig andere mensen, onder wie dertien burgers, liepen verwondingen op.

De Syrische Democratische Krachten (SDF), geleid door de Koerden, zeiden dat de aanval leidde tot 'grote paniek' bij de bevolking leidde. Inwoners van het getroffen gebied vluchten massaal naar zuidelijker oorden. 

'Proportioneel'

In een brief aan de Verenigde Naties, die persagentschap Reuters kon inkijken, noemt Erdogan de inval 'proportioneel en verantwoordelijk'. Donderdag zal de Veiligheidsraad, waar ook België toe behoort, in spoedberoed samenkomen. Ons land had daar samen met de andere Europese mogendheden om gevraagd.

 

Reacties

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde Erdogan om de 'gemeenschappelijke vredesacties in Syrië niet te schaden'. 'De president onderstreept het belang van de territoriale soevereiniteit van Syrië', laat het Kremlin weten.

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Amélie de Montchalin zei aan AFP dat Frankrijk het offensief 'met klem veroordeelt'.Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas laat weten het offensief te veroordelen. 'Turkije zal zo de regio verder destabiliseren en riskeert de heropleving van IS in de hand te werken', zei hij. 'We roepen Turkije op zijn offensief te stoppen en de vredeshandhaving op een vreedzame manier voort te zetten.'

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker roept Turkije op zich terug te trekken. 'Ik roep Turkije op een einde te maken aan de militaire operatie, dat zal geen goede resultaten opleveren', zegt hij.

De Koerdische gemeenschap van België (NavBel) protesteerde woensdag op het Luxemburgplein voor het Europees parlement. De Koerden vinden dat Turkije geen enkele geldige reden heeft om hun autonome regio binnen te vallen.